Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over AALO hebben wij voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder. Stel je vraag via het vragenformulier of stuur een e-mail naar de klantenservice via service@aalo.nl.

Is AALO erkend? permalink

AALO is branche-erkend door de NRTO: de brancheorganisatie voor beroepsopleiders. AALO is ook erkend door diverse brancheorganisaties uit de voedings-, sportmassage- en fitnessindustrie zoals BGN, NGS, CRKBO etc, en werkt daarnaast samen met grote sportmerken en fitnesscentra. Het regulier onderwijs neemt ook opleidingen van AALO af zoals de Hogeschool van Amsterdam, Sportacademie Bokkenduinen, ROC's sport & bewegen, Cios, Hogeschool NTI, Hogeschool NCOI etc.

Lees hier meer over de branche-erkenning en de partners waar AALO mee samenwerkt

Wat betekenen de pakketten die jullie aanbieden? permalink

AALO biedt kort modulair onderwijs aan. Om een bepaald diploma te halen is het soms nodig meerdere opleidingen (modulen) af te ronden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Personal Trainer-opleiding. Om het Personal Trainer-diploma te kunnen behalen, heb je gedegen voorkennis nodig die je leert in de opleiding Fitness Trainer Level 1 tot en met 4. Iedere module is los te volgen, maar als je de modulen afneemt als pakket dan scheelt dit enorm in prijs: dit kan oplopen tot honderden euro's minder dan de reguliere prijs.

Hoe is een AALO-opleidingsdag ingedeeld? Wat zijn de tijden? permalink

Tijdens een opleidingsdag worden kerndoelen behandeld. Vaak bestaat dit uit praktijkgerichte handelingen. De dag wordt verder ingevuld met theorie, waarbij wel altijd een directe koppeling is met de praktijk. De meeste opleidingsdagen van AALO bestaan voor 70% uit praktijk en voor 30% uit theorie.

Afhankelijk van de opleiding worden opleidingen hoofdzakelijk in het weekend (vrijdag, zaterdag en/of zondag) verzorgd. Er bestaan echter ook doordeweekse dagopleidingen en spoedopleidingen die van maandag tot en met vrijdag duren.

Een opleidingsdag duurt 6 tot 7 uur en een dagopleiding start vaak rond 10.00 uur. Afhankelijk van de opleidingslocatie kan de dag eerder of later starten. 

Op de website zijn de dagen en tijden per opleiding te vinden. Heb je hier nog vragen over, bel dan naar de klantenservice via 088-1 630 000 of stuur een e-mail naar service@aalo.nl.

Wat is de gemiddelde leeftijd tijdens een opleiding? permalink

Er is geen gemiddelde leeftijd aan te geven van de studenten van AALO. Onze jongste student was 16 jaar en onze oudste student maar liefst 68 jaar. De laatste tijd merken we  dat veel mensen tussen de 30 en 50 jaar ervoor kiezen om een carrièreswitch te maken en graag van hun passie/ hobby hun beroep willen maken. Je bent in ieder geval nooit te jong of te oud om te leren!

Wat is de studiebelasting naast de opleidingsdagen? permalink

Naast de opleidingsdagen ben je 2 tot 8 uur per week kwijt aan zelfstudie. Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van de soort opleiding en van je eigen studietempo. 

Vraag bij twijfel advies aan van een AALO-studieadviseur via 088-1 630 000 of studieadvies@aalo.nl.

Wat is het opleidingsniveau en de achtergrond van AALO-docenten? permalink

Onze docenten noemen wij AALO Master Trainers. Als Master Trainer heb je, naast minimaal een hbo-opleiding op sportgebied, ook de benodigde werkervaring en bagage afhankelijk van waar je in lesgeeft.
Als Master Trainer word je geselecteerd op je opleidingsniveau en expertise om vervolgens intern te worden opgeleid tot volledig AALO Master Trainer. Wij stellen hoge eisen aan onze trainers. Naast de inhoudelijke kennis brengt de Trainer de materie op een leuke, dynamische manier over zodat de studenten niet alleen veel leren, maar dit ook als plezierig ervaren. Een AALO-opleidingsdag is daarom ook nooit droog en saai van stof.

IedereMaster Trainer is daarnaast zelfstandig ondernemer, wat zeer veel praktische inzichten en leerzame anekdoten oplevert gedurende de opleidingen.

Afhankelijk van de benodigde expertise hebben onze AALO Master Trainers een achtergrond als bewegingswetenschapper, sportpsycholoog (coach), fitnessprofessional, topsporter, (sport)diëtist, personal trainer, presenter, yogaspecialist, pilatesspecialist, sportmanager en/of fysiotherapeut.

Waar vinden de opleidingen plaats? Hoe ziet de locatie eruit? permalink

AALO-opleidingen worden door heel Nederland en België gegeven. Afhankelijk van de soort opleiding maken wij gebruik van fitnessclubs, CrossFit-boxen, scholen, studio's, atletiekbanen, maar we maken ook gebruik van buitenlocaties zoals strand, park en het bos. Alle AALO-opleidingslocaties zijn A-locaties waarmee AALO een samenwerkingsovereenkomst heeft. Wij zijn als AALO samen met de studenten te gast op deze locaties. Het hoofdgebouw van AALO Opleidingen in Leiden vormt een uitzondering hierop: op deze locatie hebben wij zelf de beschikking over tien opleidingslokalen.

Is stage lopen verplicht? permalink

Stage lopen is verplicht voor de opleidingen Fitness Trainer Level 1 tot en met 3 en voor Klassiek Mat Pilates Level 1 en 2. Gemiddeld loop je 20 uur stage per opleiding.

Voor de opleidingen binnen de Groepsfitness Academie is een stage wenselijk, maar niet verplicht.

Op de website wordt bij iedere opleiding aangegeven of een stage verplicht is of dat er een andere richtlijn is. 

Hoe kan het dat jullie voordeliger zijn dan andere opleiders? permalink

AALO Opleidingen is de grootste beroepsopleider van de Benelux binnen de fitnessbranche. Door juiste samenwerkingsverbanden heeft AALO een gunstig inkoopbeleid en goede contracten met partners. Daarnaast heeft AALO als enige opleider de beschikking over een eigen ontwikkelteam, projectbureau, kwaliteitsafdeling, dtp-afdeling, redactiemedewerkers en een eigen uitgeverij. Wij zijn hierdoor niet afhankelijk van derden. Naast hoogwaardige opleidingen kunnen wij deze daarom ook het voordeligst aanbieden.

Zijn er kosten verbonden aan examens? permalink

De meeste opleidingen worden afgesloten met een theorie-examen, een praktijkexamen en in sommige gevallen met een zelfreflectiegesprek. De examenuitslagen worden geregistreerd en een erkend diploma wordt gedrukt.

Op een examendag worden een à twee examinatoren ingezet evenals een voorzitter van de examencommissie.

Aan al deze processen zijn kosten verbonden. Wij proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden. De examens worden een-op-een doorbelast; hier is geen winstkenmerk aan gekoppeld. De student betaalt dan ook de daadwerkelijke examenkosten. Hierdoor kunnen wij het examengeld laag houden.

Kan ik in termijnen betalen? Zo ja, in hoeveel termijnen? permalink

Afhankelijk van de soort opleiding kun je in twee, drie, zes, acht of twaalf termijnen betalen. Het totaalbedrag wordt door respectievelijk het aantal maanden gedeeld en per maand betaal je één termijn. Kies je ervoor om in termijnen te betalen, dan betaal je extra administratiekosten. Voor meer informatie over het betalen in termijnen kun je terecht bij onze studieadviseurs.

Ik wil graag mijn opleiding wijzigen/doorschuiven/omzetten/annuleren. Hoe doe ik dit? permalink

Je kunt je inschrijving wijzigen door een e-mail te sturen naar service@aalo.nl of neem telefonisch contact op via 088-1 630 000.

Kan ik één opleidingsdag op een andere locatie volgen? permalink

AALO geeft per maand tientallen diverse opleidingen. Indien het in het rooster mogelijk is om een opleidingsdag ergens anders in te halen dan kan dit worden aangevraagd. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Het inhalen van een opleidingsdag na afronding van een opleiding is mogelijk tegen het dagtarief van de desbetreffende opleiding.

Kan ik een opleidingsdag missen? permalink

Vanwege de korte duur van de opleidingen is het missen van een opleidingsdag niet wenselijk. Uiteraard kan het door omstandigheden voorkomen dat je niet aanwezig kunt zijn tijdens een opleidingsdag. Het is dan je eigen verantwoordelijkheid om je de gemiste kennis eigen te maken. Een AALO-studieadviseur, maar ook je eigen docent, zal je hiermee helpen indien gewenst. Mail voor advies naar de klantenservice van AALO via service@aalo.nl.

Hoe kan ik een klacht indienen? permalink

Wij vinden het vervelend dat niet alles naar wens is verlopen en zien jouw klacht als een mogelijkheid om onszelf te verbeteren. Om jouw klacht goed te kunnen afhandelen en te zorgen dat wij kunnen leren van jouw klacht, vragen wij je onderstaande procedure te gebruiken voor het indienen van je klacht.

Hoe kan ik een klacht indienen?
Om jouw klacht goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat wij inhoudelijk duidelijke informatie van je ontvangen. Dan kunnen wij je klacht ook goed afhandelen. Lees om te beginnen nog eens de reglementen en voorwaarden goed door. Geef een heldere omschrijving van je klacht met de nodige details. Je kunt je klacht vervolgens indienen via het contactformulier of een mail sturen naar onze klantenservice: service@aalo.nl.

Hoe kan ik een examenklacht indienen?
Om jouw klacht goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat wij inhoudelijk duidelijke informatie van je ontvangen. Dan kunnen wij je klacht ook goed afhandelen. Lees om te beginnen nog eens de reglementen en voorwaarden goed door. Geef een heldere omschrijving van je klacht met de nodige details. Je kunt je klacht vervolgens indienen via het contactformulier of een mail sturen naar onze klantenservice: service@aalo.nl.

Geschillencommissie Particuliere Onderwijsinstellingen
AALO is lid van de branchevereniging NRTO en conformeert zich aan de Algemene Voorwaarden voor Particulier Onderwijs en Opleidingen, die in samenwerking met de Consumentenbond zijn opgesteld. Wanneer je het oneens bent met de afhandeling van jouw bezwaarschrift kun je je richten tot de Geschillencommissie Particuliere Onderwijsinstellingen gevestigd in Den Haag. Je dient hiervoor wel eerst de klachtenprocedure van AALO te hebben doorlopen.

Is het STAP-budget gestopt? permalink

Het is helaas niet meer mogelijk om voor fitness- en healthopleidingen het STAP-budget aan te vragen. Het kabinet heeft besloten dat je alleen nog STAP kunt aanvragen voor OCW-erkende opleidingen zoals hbo-bachelors en mbo-opleidingen. Meer hierover lees je in ons nieuwsbericht.

Kan ik mijn opleiding ook deels online volgen? permalink

Verschillende van onze opleidingen kun je ook online starten, zoals bijvoorbeeld Fitness Instructeur Level 1. Check bij de startdata van de opleiding die jij wilt volgen of deze in aanmerking komt! Bij een online opleiding volg je de theorie online en de praktijkdagen op locatie.

Kan ik mijn opleiding sneller afronden? permalink

We bieden 2 van onze opleidingen ook aan als spoedopleiding aan, zo ben je fitness trainer in één week! Spoedcursus Fitness Trainer Level 1 en Spoedcursus Fitness Trainer Level 2.

Wat wordt er bedoelt met voorkeurslocatie? permalink

Bij AALO geef je jouw voorkeurslocatie op. Soms kan het gebeuren dat de opleiding op een andere locatie plaatsvindt dan jouw voorkeurslocatie. Mocht dit gebeuren informeren we je hierover. En we proberen de extra reistijd natuurlijk altijd zo kort mogelijk te houden.