HBO Bachelor Sportmanagement

 • Word een breed inzetbare professional in sportmanagement
 • In 4 jaar af te ronden
 • Zeer breed werkterrein

Aan de slag als sportmanager - Denken én doen

Erkenning hbo-opleiding

Ben jij een denker én een doener? Zie jij jezelf al werken als manager van een sportvereniging, evenementenorganisatie of sportbond? Dan zit jij hier op jouw plek. Tijdens deze opleiding Sportmanagement HBO leer jij over het reilen en zeilen van de sportbranche. Je doet management- en adviesvaardigheden op. Ook leer je over sport in combinatie met lifestyle en cultuur. Alles om jou klaar te stomen tot de sportmanager die jij wilt zijn. Zie je het al voor je? Lees dan snel verder en kom meer te weten over HBO sportmanagement.

hbo 3

Toelating

Om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Sportmanagement HBO, moet je in bezit zijn van één van de volgende diploma’s:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?
Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor deze 21+-toets kan direct starten met de HBO sportmanagement opleiding van AALO. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze opleiding succesvol af te ronden. Neem voor het aanmelden voor de 21+-toets contact op met AALO studieadviseur via studieadvies@aalo.nl of bel 088 1630 010.

Studieprogramma

Jaar 1

In het eerste jaar van de hbo sportopleiding maak jij kennis met de basisprincipes van het managen. Je gaat onder meer aan de slag met projectmanagement, bedrijfseconomie en bedrijfscommunicatie. Alles uiteraard toegepast op de sportbranche.

 Onderwerpen

 • Management en organisatie
 • Projectmanagement
 • Bedrijfscommunicatie
 • Bedrijfseconomische aspecten
 • Sport en lifestyle
 • Sport en cultuur

Jaar 2

Sporten is voor velen een 'way of living'. Je leert sportlifestyles in diverse bevolkings- en leeftijdsgroepen herkennen, om hier op in te spelen met sport- en beweegprogramma’s. Met de juiste marketingmiddelen kun jij je doelgroep bereiken.

 
Onderwerpen

 • Sport en strategie
 • Sportbeleid
 • Sportmarketing
 • Sportstimulering

Jaar 3/4

In het derde studiejaar ga je oefenen met adviesvaardigheden. Ook verdiep jij je in innovatie in de sport. Daarnaast kies je een specialisatie: sportpsychologie of ondernemerschap. De sportopleiding rond je in het vierde jaar af met een scriptie.

Onderwerpen

 • Adviesvaardigheden
 • Innovatie in de sport
 • Sportpsychologie of ondernemerschap

Praktijkbijeenkomsten

Tijdens de opleiding volg jij 18 praktijkbijeenkomsten. Een praktijkbijeenkomst is een klassikale les waarin je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Zo heb je de ideale mix van digitaal en klassikaal studeren. 

Les van de beste docenten

Onze opleidingen zijn van de hoogste kwaliteit en worden ontwikkeld door topsporters, bewegingswetenschappers, voedingsdeskundigen en specialisten uit het vakgebied. Je krijgt les van de beste Master Trainers, met enorme passie voor het vak.

Studieadviseur Luuk

"Heb je vragen? Ik en de andere AALO-studieadviseurs staan voor je klaar!"

Klik hier

Tijden, locaties en data

De bacheloropleiding Sportmanagement HBO wordt aangeboden in samenwerking met Hogeschool NTI en NCOI. Zij bieden twee varianten van de hbo-opleiding Sportmanagement aan: een duale en deeltijd variant. Welke variant je kunt volgen, is afhankelijk van of je een (relevante) werkplek bezit.

Duaal
Ben je minimaal twee jaar werkzaam bij een voor de opleiding relevante werkgever? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van HBO Sportmanagement. 

Eisen werkplek

 • Tijdens je opleiding ben je minimaal 20 uur werkzaam op een voor de opleiding relevante werkplek
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding

Deeltijd
Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Dan kun je je inschrijven voor de deeltijd variant van HBO Sportmanagement.

Direct inschrijven voor een van deze varianten, mail dan naar studieadvies@aalo.nl of bel naar 088 - 1 630 010

Meer informatie

Wil je de gids ontvangen? 


Om je beter te kunnen helpen bij je studiekeuze kunnen we contact met je opnemen. Door dit formulier te versturen geef je hier toestemming voor. Ook ontvang je onze nieuwsbrief. Je kunt je altijd afmelden wanneer je wilt.

Examen

Examens

Je hebt alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen
Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen.

Scriptie
In je vierde studiejaar rond je de sportopleiding af met een scriptie. Hierin word jij begeleid door een specialist uit het werkveld.

Stage

Stage
Wanneer je de deeltijdvariant volgt, loop jij 840 uur stage. Tijdens je stage ervaar jij hoe het is om als sportmanager aan het werk te zijn. Heel leuk, want hier breng jij jouw kennis echt in praktijk. Tijdens je stage word je begeleid door een stageadviseur. Hij of zij is ook contactpersoon voor jouw stagebedrijf. Zo sta je er nooit alleen voor. Kom je in aanmerking voor de duaal variant van deze opleiding? Dan hoef jij geen stage te lopen.

Stageplaats
Je mag zelf je stageplaats uitkiezen. Hij moet wel eerst worden goedgekeurd. Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut.

Wettelijk erkend Bachelorgetuigschrift

Erkenning hbo-opleiding

Deze opleiding is een samenwerking tussen AALO, NTI en NCOI. De opleiding HBO Bachelor Sportmanagement van NCOI is geaccrediteerd door de NVAO. Hierdoor ben jij ervan gegarandeerd dat deze opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is.

Na deze opleiding ontvang je een wettelijk erkend hbo-getuigschrift ‘HBO Bachelor Sportmanagement’. Je mag je dan Bachelor of Arts noemen. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. 

Wat kost deze opleiding?

De opleiding HBO Sportmanagement wordt uitgevoerd door onze opleidingspartner NTI en NCOI. Het lesgeld bedraagt € 185,00 per maand bij 48 maanden of 4 jaar € 2109,- per jaar. De examenkosten bedragen € 47,08 per maand. Eenmalig betaal je €75,- inschrijfgeld. Je krijgt 5% korting bij betaling ineens. Er zijn verder geen extra kosten voor vakliteratuur, klassikale bijeenkomsten, studiemateriaal en reprorecht.

Vraag een offerte aan

Aan de slag na de opleiding

Als sportmanager kun jij sportprojecten ontwerpen, organiseren en uitvoeren. Dit voor de doelgroep die jij kiest. Ook kun je sportbeleid ontwikkelen, implementeren en analyseren. Manage je een sportcentrum, dan ben jij verantwoordelijk voor het draaiende houden ervan. Je houdt je dan bezig met de financiën, het personeel en de marketing. Een afwisselende job waarin je zowel beleidsmatig als uitvoerend bezig bent met sport.