HBO Bachelor Voeding en diëtetiek

Vanaf €0
 • Word een startbekwame diëtist en voedingsdeskundige
 • In 3 jaar af te ronden
 • Je kunt elke dag starten
 • Met aanvullende praktijkbijeenkomsten

Aan de slag als professioneel diëtist en voedingsdeskundige

Erkenning hbo-opleiding

We zijn ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. In de media wordt constant gesproken over de impact van gezonde voeding. Hierdoor hebben veel mensen behoefte aan informatie op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. Wil jij inspelen op deze groeiende behoefte en als voedingsconsulent mensen advies geven over hun levensstijl? Volg dan de opleiding HBO Voeding en diëtetiek en word een professioneel voedingsdeskundige!

De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van AALO is geaccrediteerd door de NVAO. Daarmee voldoet deze opleiding aan de hoogste kwaliteitseisen.

Inhoud van de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek

Met deze erkende flexibele opleiding HBO Voeding en Diëtetiek kun je in 36 maanden worden worden opgeleid tot diëtist en voedingsdeskundige. Je kunt hier elke dag mee starten. Na de opleiding HBO Voeding en diëtetiek kun jij direct aan de slag als diëtiste, voedingsdeskundige, consulent, adviseur of voorlichter. Je informeert mensen over de impact van een gezonde levensstijl op hun lichaam. Met jouw diëtiste opleiding kun je invloed uitoefenen op problemen als overgewicht, diabetes en ondergewicht. Doordat e-health momenteel een trend is, kun je na de opleiding HBO Voeding en diëtetiek zowel face-to-face als op afstand werken. Je kunt bij veel organisaties terecht, zoals:

 • advies- en voorlichtingsbureaus 
 • voedingsmiddelenbedrijven 
 • thuiszorgorganisaties 
 • psychiatrische inrichtingen 
 • sportorganisaties

Deze opleiding is in samenwerking met NTI. Je wordt tijdens de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek begeleid door een vakdocent en mentor. De klassikale praktijkbijeenkomsten zullen door een van onze topdocenten met veel ervaring in het vak worden verzorgd. 

logo NSE cyaan

Deze opleiding is landelijk als beste beoordeeld op inhoud
In de Nationale Studenten Enquête 2017 is deze opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek als beste van heel Nederland beoordeeld. Dit is voor jou het bewijs dat studenten de combinatie van de beste vakliteratuur, begeleiding door topdocenten en (online) studiemogelijkheden hoog waarderen. 

Flexibele opleiding
Deze opleiding is flexibel te volgen. Je studeert zelfstandig en op een tempo dat jij prettig vindt. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Ook de examens doe jij op jouw moment. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kun je ook kiezen voor de klassikale variant van deze opleiding, neem daarvoor contact op met de klantenservice. De klassikale variant heeft een andere prijsopgave dan de flexibele variant.

Tijden, locaties en data

Toelating
Om toegelaten te worden tot de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek, moet je in bezit zijn van één van de volgende diploma’s:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Ook heb je kennis van de Engelse taal nodig. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar dit is geen instroomeis. 

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?
Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor deze 21+-toets kan direct starten met de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van AALO. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek. Wil je je aanmelden voor de 21+-toets? Neem dan contact op via studieadvies@aalo.nl of bel onze studieadviseurs op 088 1630 010.

Studiebelasting, examen en stage

Elke dag digitaal examen doen
Tijdens HBO Bachelor Voeding en diëtetiek heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit!

Stage tijdens HBO Voeding en diëtetiek

Tijdens je stage van de opleiding HBO Voeding en diëtetiek pas je de kennis en vaardigheden toe in de praktijk. Je loopt aan het eind van de opleiding Voeding en diëtetiek een paramedische stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties verder te ontwikkelen. Je ervaart hoe het is om als specialist te werken. Als je als student als diëtiste wilt werken, dan moet je stage aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je stage moet paramedisch zijn, dus bij een diëtiste en onder toezicht van een diëtiste;
 • Tijdens de stage werk je mee in de praktijk en behandel je daadwerkelijk cliënten.

Stageplaats
Tijdens de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Zo kun je makkelijk een leuke stage vinden.

Wettelijk hbo-getuigschrift Voeding en diëtetiek

Erkenning hbo-opleiding

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende HBO-getuigschrift 'HBO Voeding en Diëtetiek'.
Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

De opleiding HBO Voeding en diëtetiek wordt uitgevoerd door onze opleidingspartner NTI. Het lesgeld bedraagt € 205,00 per maand of € 2337,- per jaar. De examenkosten bedragen € 56,94 per maand, ook betaal je eenmalig €75,-. Je krijgt 5% korting bij betaling ineens.Er zijn verder geen extra kosten voor vakliteratuur, klassikale bijeenkomsten, studiemateriaal en reprorecht. Je betaalt 3 jaar lesgeld en examenkosten en je hebt vervolgens 3 tot 6 jaar de tijd om je studie te doorlopen en de examens af te ronden. Je krijgt dus 3 jaar gratis uitloop, zonder bij te hoeven betalen.

Aan de slag na HBO Voeding en diëtetiek

Waar kun je aan de slag na HBO Voeding en diëtetiek?
Na de opleiding HBO Voeding en diëtiek kun je direct aan de slag. Je bent een specialist op het gebied van voedsel en gezondheid. Omdat je breed bent opgeleid kun je vele kanten op. Je kunt werken in de gezondheidszorg, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Je kunt verschillende functies vervullen, zoals:

 • coach
 • diëtiste/voedingsdeskundige
 • adviseur
 • onderzoeker
 • voorlichter

Werkzaamheden van een diëtist/voedingsdeskundige
Als diëtiste of voedingsdeskundige ligt de nadruk op voedingsadvies, zowel voor groepen als voor individuen. Ook kun je als diëtise of voedingskundige een eigen onderneming starten. Je legt daarbij een accent op het ontwikkelen en aanbieden van diensten, zoals:

 • het analyseren van gezondheidssituaties en voedingsbehoeftes;
 • het ontwikkelen en het implementeren van dieetplannen;
 • adviezen geven over voeding en gezondheid.

Wil jij anderen helpen met een gezonde levensstijl? Kies dan nu voor HBO Voeding en diëtetiek!