HBO Bachelor Voeding en diëtetiek NTI

 • Word een startbekwame diëtist en voedingsdeskundige
 • Je kunt elke dag starten
 • Met aanvullende praktijkbijeenkomsten

Aan de slag als professioneel diëtist en voedingsdeskundige

We zijn ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. In de media wordt constant gesproken over de impact van gezonde voeding. Hierdoor hebben veel mensen behoefte aan informatie op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. Wil jij inspelen op deze groeiende behoefte en als voedingsconsulent mensen advies geven over hun levensstijl? Volg dan de opleiding HBO Voeding en diëtetiek en word een professioneel voedingsdeskundige!

Inhoud van de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek

Tijdens de opleiding HBO Voeding en diëtetiek bij NTI leer je wat gezond eten precies inhoudt en hoe je overgewicht kunt voorkomen. Hoe maak je mensen bewust van ongezonde eetpatronen en hoe leer je ze om een gezondere leefstijl aan te houden? Je ontwikkelt je onderzoeks- en adviesvaardigheden. Het studieprogramma sluit goed aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk. Hierdoor kun je na de diëtiste opleiding direct aan de slag als diëtiste, voedingsconsulent of -deskundige.

logo NSE cyaan

Flexibele opleiding van NTI
Deze opleiding is flexibel te volgen bij NTI. Je studeert zelfstandig en op een tempo dat jij prettig vindt. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Ook de examens doe jij op jouw moment. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kun je ook kiezen voor de klassikale variant van deze opleiding, neem daarvoor contact op met de klantenservice. De klassikale variant heeft een andere prijsopgave dan de flexibele variant.

Inclusief praktijkbijeenkomsten
Bij de opleiding Voeding en Diëtetiek horen 17 praktijkdagen, waarvan een deel online wordt gehouden. Tijdens deze interessante bijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Studieprogramma

Jaar 1

In het eerste jaar van HBO Voeding en diëtetiek krijg je een introductie in het vakgebied en ga je aan de slag met onderwerpen als Voedingsleer, Anatomie en fysiologie en Diëtistisch consult. Ook heb je beroepsopdrachten waarmee je de link legt tussen de geleerde theorie en de praktijk van het werkveld.

Onderwerpen

 • Voeding, voorlichting en gedrag
 • Voedingsleer
 • Anatomie en fysiologie voor de diëtist
 • Inleiding EBP en E-Health
 • Toegepaste levensmiddelenleer
 • Diëtistisch consult

 

Jaar 2

Tijdens het tweede jaar verbreed je je kennis en volg je vakken als Psychologie en voeding, Coaching en gedragsbeïnvloeding en diëtistische diagnose en behandeling.

Onderwerpen

 • Psychologie en voeding
 • Voorlichting en preventie
 • Pathologie en Diëtetiek
 • E-health, diversiteit en ethiek
 • Coaching en gedragsbeïnvloeding
 • Diëtistische diagnose en behandeling

Jaar 3

In de laatste fase volg je vakken die veelal een verdieping zijn op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Deze opleiding Voedingsdeskundige sluit je af met een stage en een afstudeeronderzoek.

Onderwerpen

 • Productontwikkeling binnen de Voeding en Diëtetiek
 • Microbiologie
 • Receptenleer en sensoriek
 • Voeding voor specifieke doelgroepen
 • Adviesvaardigheden
 • Evidence Based Practice

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

HBO Bacheloropleidingen van NTI hebben een wettelijke omvang van 240 studiepunten, waarbij een studiepunt staat voor 28 uur studie. Dit geldt ongeacht de variant (voltijd of deeltijd). Een voltijdopleiding duurt 4 jaar. Onze deeltijdopleidingen zijn zo ontworpen en georganiseerd dat je deze ook in vier jaar kunt afronden. Een eerdere, aanverwante HBO-opleiding of veel relevante werkervaring kan in principe vrijstellingen en daarmee een verkort programma opleveren.

Het betreft hier een deeltijdopleiding wat betekent dat je deze combineert met een baan. Zo kan het zijn dat je niet in staat bent om de opleiding in 4 jaar af te ronden. Dan kun je door onze modulaire aanpak de duur van jouw opleiding spreiden over maximaal 6 jaar. Na 6 jaar heb je nog eens het recht om de opleiding met maximaal een half jaar te verlengen. De kosten zijn gebaseerd op 3 jaar. Je betaalt geen extra kosten als je langer over de opleiding doet.

Les van de beste docenten

Onze opleidingen zijn van de hoogste kwaliteit en worden ontwikkeld door specialisten uit het vakgebied met jaren (buitenland)ervaring. Je krijgt les van de beste Master Trainers, met enorme passie voor het vak die veel praktijkervaring meenemen tijdens het geven van de lessen.

Studieadviseur Vanessa

"Heb je vragen? Ik en de andere AALO-studieadviseurs staan voor je klaar!"

Klik hier

Tijden, locaties en data

Toelating
Om toegelaten te worden tot de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van NTI moet je in bezit zijn van één van de volgende diploma’s:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Ook heb je kennis van de Engelse taal nodig. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar dit is geen instroomeis. 

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?
Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor deze 21+-toets kan direct starten met de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van AALO. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 79,95. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek. Wil je je aanmelden voor de 21+-toets? Neem dan contact op via studieadvies@aalo.nl of bel onze studieadviseurs op 088 1630 010.

Meer informatie

Wil je de gids ontvangen? 


Om je beter te kunnen helpen bij je studiekeuze kunnen we contact met je opnemen. Door dit formulier te versturen geef je hier toestemming voor. Ook ontvang je onze nieuwsbrief. Je kunt je altijd afmelden wanneer je wilt.

Examen

Elke dag digitaal examen doen
Je volgt HBO Bachelor Voeding en diëtetiek via NTI, zij verzorgen het onderwijs. Tijdens de opleiding heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit!

Stage

Tijdens je stage van de opleiding HBO Voeding en diëtetiek pas je de kennis en vaardigheden toe in de praktijk. Je loopt aan het eind van de opleiding Voeding en diëtetiek een paramedische stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties verder te ontwikkelen. Je ervaart hoe het is om als specialist te werken. Als je als student als diëtiste wilt werken, dan moet je stage aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je stage moet paramedisch zijn, dus bij een diëtiste en onder toezicht van een diëtiste;
 • Tijdens de stage werk je mee in de praktijk en behandel je daadwerkelijk cliënten.

Stageplaats
Tijdens de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Zo kun je makkelijk een leuke stage vinden.

Wettelijk hbo-getuigschrift Voeding en diëtetiek

NVAO3

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende HBO-getuigschrift 'HBO Voeding en Diëtetiek'. Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master/Associate degree) te verlenen.

Wat kost deze opleiding?

De opleiding HBO Voeding en diëtetiek wordt uitgevoerd door onze opleidingspartner NTI. Het lesgeld bedraagt €249,95 bij 36 maanden. De examenkosten bedragen €82,39 per maand. Eenmalig betaal je €75,- inschrijfgeld. Je krijgt 5% korting bij betaling ineens. Er zijn verder geen extra kosten voor vakliteratuur, klassikale bijeenkomsten, studiemateriaal en reprorecht.

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren ze een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Vraag een offerte aan

Aan de slag na de opleiding

Waar kun je aan de slag na HBO Voeding en diëtetiek?
Na de opleiding HBO Voeding en diëtiek kun je direct aan de slag. Je bent een specialist op het gebied van voedsel en gezondheid. Omdat je breed bent opgeleid kun je vele kanten op. Je kunt werken in de gezondheidszorg, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Je kunt verschillende functies vervullen, zoals:

 • coach
 • diëtiste/voedingsdeskundige
 • adviseur
 • onderzoeker
 • voorlichter

Werkzaamheden van een diëtist/voedingsdeskundige
Als diëtiste of voedingsdeskundige ligt de nadruk op voedingsadvies, zowel voor groepen als voor individuen. Ook kun je als diëtise of voedingskundige een eigen onderneming starten. Je legt daarbij een accent op het ontwikkelen en aanbieden van diensten, zoals:

 • het analyseren van gezondheidssituaties en voedingsbehoeftes;
 • het ontwikkelen en het implementeren van dieetplannen;
 • adviezen geven over voeding en gezondheid.

Wil jij anderen helpen met een gezonde levensstijl? Kies dan nu voor HBO Voeding en diëtetiek!