HBO Bachelor Voeding en diëtetiek

 • Word een startbekwame diëtist en voedingsdeskundige
 • In 3 jaar af te ronden
 • Je kunt elke dag starten
 • Met aanvullende praktijkbijeenkomsten
HBO voeidng en dietetiek

Aan de slag als professioneel diëtist en voedingsdeskundige

De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van AALO is geaccrediteerd door de NVAO. Daarmee voldoet deze opleiding aan de hoogste kwaliteitseisen.

Een gezonde levensstijl is momenteel erg actueel. Voeding en voedsel spelen hierbij een belangrijke rol. Voor sporters kan het net dat verschil maken tussen winnen of verliezen. De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek leidt je op tot een breed inzetbare, startbekwame diëtist en voedingsdeskundige, waarbij je zowel individuen als groepen kunt begeleiden als voedingsconsulent.

Bekijk deze video en ontdek alles over het studeren bij AALO. 


Inhoud van de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek

De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek biedt je de gelegenheid om in 36 maanden te worden opgeleid tot diëtist en voedingsdeskundige. Je kunt hier elke dag mee starten. Tijdens de opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Oriëntatie voeding en diëtetiek
 • Voeding en gezondheid
 • Werken met en voor cliënten
 • Gezonde voeding en leefstijl
 • Voeding en bedrijf
 • Praktijkvoering voeding en diëtetiek

Tijdens de opleiding volg je een aantal interessante praktijkbijeenkomsten. Deze kun je bijwonen op een moment dat het jou uitkomt. Tijdens de klassikale praktijkbijeenkomsten zullen naast de theorie, ook de volgende onderwerpen besproken worden:

 • Adviesvaardigheden
 • Voedingsleer en receptenleer
 • Motivational interviewing
 • Diëtistische diagnose en behandelplan
 • Praktijkvoering en verdieping e-health

Je wordt tijdens de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek begeleid door een vakdocent en mentor. De klassikale praktijkbijeenkomsten zullen door een van onze topdocenten met veel ervaring in het vak worden verzorgd. 


Toelating

Om toegelaten te worden tot de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek, moet je in bezit zijn van één van de volgende diploma’s:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Ook heb je kennis van de Engelse taal nodig. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar dit is geen instroomeis. 


Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor deze 21+-toets kan direct starten met de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van AALO. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek. Wil je je aanmelden voor de 21+-toets? Neem dan contact op via studieadvies@aalo.nl of bel onze studieadviseurs op 088 1630 010.


Stage

Tijdens de opleiding HBO Voeding en Dietetiek loop je stage waarbij je de kennis en vaardigheden toepast in de praktijk. Aan het eind van de opleiding loop je een paramedische stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties verder te ontwikkelen. Op deze manier ervaar je hoe het is om als specialist te werken. Als je als student als dietiste wilt werken, dan moet je stage aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je stage moet paramedisch zijn, dus bij een diëtiste en onder toezicht van een diëtiste.
 • Tijdens de stage werk je mee in de praktijk en behandel je daadwerkelijk cliënten.

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek mag je zelf je stageplaats uitkiezen. Heb je al een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. Je stageplaats moet vooraf eerst worden goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Je weet dan zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Om het vinden van een stageplek makkelijker te maken, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Je kunt als student van AALO op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

De stage van de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek heeft een omvang van 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren besteed je aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.


Examen

Je sluit de opleiding Voeding en Diëtetiek van AALO af met een combinatie van digitale examens, praktijkopdrachten, portfolio en een paper.


Wettelijk erkend hbo-getuigschrift 

De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek van AALO is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Na het succesvol afronden van je opleiding ontvang je het wettelijk erkende HBO-getuigschrift 'HBO Voeding en Diëtetiek'. Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.


Waar kun je aan de slag na de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek?

Met het HBO-getuigschrift op zak kun je werken in het bedrijfsleven, in de gezondheidszorg of bij de overheid. Hier kun je onder andere aan de slag als:

 • diëtiste/voedingsdeskundige
 • coach
 • adviseur
 • voorlichter
 • onderzoeker

Kosten

De opleiding HBO Voeding en diëtetiek wordt uitgevoerd door onze opleidingspartner NTI. Het lesgeld bedraagt € 205,00 per maand of € 2337,- per jaar. De examenkosten bedragen € 56,94 per maand. Er zijn verder geen extra kosten voor vakliteratuur, klassikale bijeenkomsten, studiemateriaal, afstudeerexamen, diplomering en reprorecht. Je betaalt 3 jaar lesgeld en examenkosten en je hebt vervolgens 3 tot 6 jaar de tijd om je studie te doorlopen en de examens af te ronden. Je krijgt dus 3 jaar gratis uitloop, zonder bij te hoeven betalen.


Studeren bij AALO

Bekijk deze video en ontdek alles over het studeren bij AALO.

Schrijf je direct in...

of vraag meer informatie aan! Klik hier.