Kracht versus lenigheid in yoga

anna header

“Nee, yoga is niks voor mij, ik ben veel te stijf!”. Hoe vaak hoor je iets in die trant als het over yoga gaat? Vaak wordt de mate van goed zijn in yoga bepaald door hoe lenig je bent. Dat je met je neus tot op je knieën komt, een split kunt of een geweldige achterover buiging. Of juist als iemand in een hele mooie handstand kan staan. Maar is dat wel zo? Kunnen we überhaupt spreken van goed of minder goed?

Is yoga alleen bewegen?

Yoga in het westen wordt vooral gezien als een vorm van bewegen. Echter, dat is maar één achtste deel van het yoga pad. Yoga is inderdaad meer een pad, een proces, om een fijner mens te worden. Om jouw unieke steentje bij te kunnen dragen. Want iedereen heeft zo’n steentje, of beter gezegd licht, in zich. Maar door alle normen, waardes, gewoontes, verwachtingen, religies en culturen, kan het soms best moeilijk zijn om te voelen wat er daadwerkelijk voor jou is weggelegd.

En ja, juist, het gaat om dat voelen. Je hoeft niet je beste zelf te worden, je bent het al! Het is meer alle lagen eraf pellen die jouw licht aan het dimmen zijn. En hiervoor kunnen we yoga heel mooi inzetten.

Daar hoef je niet lenig voor te zijn. Of sterk. Als je kunt ademen, kun je ook aan yoga doen. Het lichaam zetten we in als ‘tool’ in de bewegingslessen. We gaan het leren kennen, wat hoort er bij jouw lijf, wat heeft het nodig, waar is het op dit moment toe in staat, wat zijn de beperkingen en wat zijn de mogelijkheden? Daar komt behoorlijk wat bij kijken. Het verschilt per dag en het kan door regelmatig beoefenen ook helemaal veranderen. En dit gaat, meestal, niet zonder slag of stoot. Je loopt tegen je eigen (beperkende) gedachtes aan, emoties die daaruit voort vloeien, je grenzen, je patronen en je verwachtingen. Het is dus veel meer dan alleen het lichaam trainen. Je traint daarbij ook het mentale en emotionele stuk.

Mijn eigen voorbeeld

Als voorbeeld kan ik mijn eigen proces van achterover buigingen geven. Door veel verschillende sporten en een keer een ongelukkig landing, was er behoorlijk wat stijfheid ontstaan in mijn rug en schouders. In het begin gaf dit voornamelijk frustraties. Na een tijdje merkte ik zeker dat er meer openheid kwam, vooral in mijn schouders. Maar ook kwam er meer besef dat de stijfheid er was om veilig te stellen. Het was eigenlijk kracht wat m’n lijf had ontwikkeld om het niet te kwetsbaar of onveilig te maken. Om het te beschermen. Toen dat besef er kwam, kon ik er ook begripvol mee omgaan naar mezelf toe. I.p.v. ongeduldig, boos, vergelijken, meer willen, etc. En dan zonder verwachtingen door gaan. Blijven ontdekken, open blijven zonder aannames (“mijn lijf kan dit nooit”, “hier ben ik niet voor gebouwd”, etc.). En misschien kom je dan wel tot inzichten die je nooit had gedacht of verwacht. Bij mij was het een stuk vertrouwen. In mezelf. Juist de kracht vinden in de kwetsbaarheid. En als ik nu terugkijk naar mezelf van bijvoorbeeld 4 jaar geleden, is dat totaal anders. En ja, ik kom veel dieper in mijn achterover buiging dan ik ooit had verwacht.

Conclusie

Mijn eigen proces is hierbij ook zo belangrijk voor mijn proces als yoga docent. Ik zie zoveel herkenning bij mensen die stijf zijn. Zoveel frustraties. Maar eigenlijk is het geniaal van het lichaam. Het lichaam slaat op en vertaalt (ook) wat er op andere vlakken gebeurt. Het is dus heel veilig als je vanuit stijfheid komt. Je hebt veel minder kans op blessures en het schaden van je gewrichten en je bent vaak wat sterker. Het is juist moeilijker om je wat zachter en kwetsbaarder op te stellen. Terwijl als je van nature heel flexibel bent, is het veel moeilijker om de connectie te vinden met je kracht (letterlijk en figuurlijk). Je bent meer gewend te hangen in je gewrichten en te rekenen op je flexibiliteit. Een heel ander proces dus, wat zeker niet makkelijker is.

Kortom, je hebt beide nodig! Kracht en lenigheid. Ze zijn beide even belangrijk. Resultaten zijn niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Wel voelbaar voor jezelf. Want uiteindelijk wordt niet alleen het lichaam sterker en flexibeler, maar vooral jij zelf als persoon! Sterker in jouw eigen krachten, talenten en kunnen. Flexibeler hoe je met jezelf, anderen en situaties omgaat. Meer jij, met nog meer meerwaarde voor deze wereld. Dus wees gewaarschuwd, yoga is niet voor mensen die niet willen veranderen, wel voor mensen die hun licht (keihard) willen laten schijnen!

Interesse in een opleiding van de AALO? Vraag meer informatie aan.

Over Anna

Anna Scott Miller is Master Trainer van de AALO Yoga Academie en geeft fulltime les als yoga docente. Yoga is onlosmakelijk verweven in alles wat ze doet. Anna heeft de Academie voor Lichamelijke oefening (ALO) afgerond en ruim 10 jaar in het onderwijs gewerkt als sportdocente. Bewegen heeft altijd een belangrijke rol gehad in haar leven. Daarnaast heeft ze zich in voeding en coaching geschoold en vond ze in yoga de verbindende factor. Het holistische aspect en de persoonlijke ontwikkeling die het met zich mee bracht gaf de doorslag.

Anna besloot zich volledig te richten op yoga en stopte met haar baan bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In haar yogalessen komt alles terug en past beter bij haar eigen visie dan het vaste stramien en kader van het onderwijs. 

Ze heeft naast een power yoga opleiding een Vinyasa Flow opleiding gevolgd (200 RYT) en een advanced opleiding (350 RYT). (Samen 200 E-RYT en 500 RYT). Het Ashtanga Vinyasa is haar expertise, naar de Vinyasa en de filosofie. Dit is ook de vorm van yoga die ze elke dag zelf beoefent.

Anna heeft een E-200 RYT en 500-RYT registratie bij het internationaal erkende Yoga Alliance. Ze blijft zich nog steeds ontwikkelen door middel van nieuwe opleidingen, workshops en retreats (en geeft deze zelf ook). Blijven ontwikkelen is erg belangrijk voor haar. Hoe meer ze leert, hoe meer ze weet dat ze altijd ook student blijft. 

Als AALO Master Trainer geeft Anna opleidingen binnen de AALO Yoga Academie. Daarnaast geeft ze de Vinyasa  en de Ashtanga  workshops en is Anna betrokken bij productontwikkeling. Klik hier om Anna te volgen op instagram of kijk op haar website.

anna klein


Deel deze blog: