Leven ze nog, jouw goede voornemens?

MariekeVerleg

Inmiddels is het jaar alweer zes weken oud. Misschien ben je in januari enthousiast begonnen met iets te veranderen. Goede voornemens waren namelijk, ondanks corona, dit jaar onverminderd populair. Een gedeelte zelfs dóór corona natuurlijk. Afvallen, gezonder eten en meer bewegen horen namelijk tot de top 4 van goede voornemens en door de lockdown en onze beperkingen zitten er her en der wat kilootjes aan. De inmiddels welbekende en gevreesde coronakilo’s.

Wat je doel ook was/is. Helaas is de kans groot dat je alweer bent afgehaakt. Lekker positief hè? Noem het maar realistisch want je bent niet de enige. Slechts 1 op de 3 à 4 mensen slaagt erin goede voornemens vol te houden. Na 2 tot 3 weken heeft de helft het zelfs alweer opgegeven. Dit gebeurt vooral als ze één keer de mist in gaan en het dan maar meteen helemaal voor gezien houden. Want nu is het toch al mislukt…

Als je jezelf hierin herkent heb ik goed nieuws voor je! Want 1 januari, 11 februari, 18 april of 25 augustus, het maakt niet uit. Je kunt iedere datum starten met je goede voornemens, ook tijdens een lockdown hoor. Als het je niet gelukt is weet je in ieder geval dat er één ding moet veranderen: je plan. Want, een goede voorbereiding is het halve werk immers, zoals het gezegde ons vertelt. Hoe gaat het je deze keer wél lukken?

1. Schrijf je plan op.
Dus pak pen en papier en noteer. Dan kun je nog eens nalezen, bijstellen en je plan gewoon eens terug erbij pakken om te kijken of je nog op de goede weg bent. Ben je dat niet? Dan moet je misschien je plan tussentijds bijstellen.

2. SMART
Het is altijd goed om positief te denken maar zorg wel dat jouw plan realistisch is en dat je ook je resultaat kunt meten. Formuleer je doelstelling SMART. Dat staat voor:

Specifiek: Dus niet “ik wil afvallen” maar hoeveel wil je afvallen? Niet alleen gezonder eten maar dagelijks twee stuks fruit en twee ons groente binnen krijgen.

Meetbaar: Wat vindt je belangrijk en hoe ga je dat meten? Kilo’s (weegschaal), centimeters (meetlint) of hoe je eruit ziet (spiegel/foto’s).

Acceptabel: Blijf je op een gezond gewicht? Is je omgeving het ermee eens? Wat zijn de inspanningen die je gaat verrichten om je doel te halen?

Realistisch: Is het doel met de inspanningen die je van plan bent te verrichten en de steun van omgeving haalbaar? Je kunt bijvoorbeeld niet verwachten 10 kilo af te vallen als je niet van plan bent om minder te gaan eten en/of meer te bewegen. En jij kunt willen afvallen maar als je thuis woont en je moeder is het er niet mee eens en stopt stiekem slagroom in je eten wordt het ook moeilijk (Zijn er moeders die dit doen? Ik hoop het niet!)

Tijdgebonden: Hoelang trek je ervoor uit om je doel te behalen?

3. Niet moeten maar willen.
Je wilt veranderen, je moet niets. Knoop dat in je oren! Als je het namelijk niet wil dan zijn je kansen eigenlijk al verkeken. Dus denk hier goed over na. Wil jij dit écht? Of voel je misschien druk van de maatschappij of je partner? Dan ga je jezelf alleen maar ongelukkig maken met het nastreven van doelen die je eigenlijk diep van binnen zelf niet belangrijk vindt. Niet doen!

4. Kies voor kleine stappen.
Hak jouw doel in kleine, haalbare stapjes. Ineens een sprong maken van 3 meter is lastig, je haalt het misschien niet en de kans dat je valt is groot. Als je gewoon loopt gaat het wel lukken. Ofwel, groot denken is prima en hou je einddoel altijd in gedachte maar iedere stap die je neemt naar dat doel toe is er weer één en telt mee.

5. Noteer je valkuilen en accepteer je fouten.
Ongetwijfeld komt er een moment of momenten dat het even niet lukt, iets tegenzit of je ineens zo’n lekkere punt slagroomtaart voor je neus hebt staan. Bedenk vooraf wat voor jou de te verwachte momenten zijn dat dit kan gebeuren en bedenk nu alvast wat je dan kunt doen. Hoe kun je voorkomen dat je de fout ingaat?
Accepteer ook dat je niet perfect bent. Ja het kan een keer misgaan. Dat is oké. Daarna ga je gewoon weer verder met het uitvoeren van je plan.

6. Jouw motivatie.
Schrijf in jouw huidige ‘onoverwinnelijke’ staat op waarom jij dit doel wilt behalen en wat het jou gaat brengen. Stel je daarbij voor dat je tegen jouw eigen ‘ongemotiveerde ik’ praat. Jij weet als geen ander hoe je jezelf een peptalk moet geven. Als je deze nu opschrijft kun je die erbij pakken als je het misschien over een tijdje niet meer ziet zitten.

You got this baby!


Over Marieke Verleg

Marieke is naast Master Trainer voor AALO Voeding en Indoor Cycling werkzaam als fitnessmanager bij een sportschool in het Zuiden van het land. Als voedingscoach begeleid ze daarnaast vanuit haar eigen onderneming, Go Fit Plan, cliënten online en pikt ze her en der leuke opdrachten bij organisaties die haar inhuren om haar kennis te delen.

Wil jij meer te weten komen over voeding en wil jij graag les krijgen van Marieke? 21 februari  start de opleiding Voedingsdeskundige (Level 1) met Marieke!


Deel deze blog: