Sandra - sportdiëtist bij o.a. Feyenoord vertelt

Wat moet ik eten en drinken om de marathon te kunnen lopen? Ik wil graag een paar kilo afvallen voor een fietstocht door de bergen, maar ik heb wel voldoende energie nodig om mijn trainingen uit te kunnen voeren. Hoe pak ik dit aan? Krijgt mijn kind wel voldoende voedingsstoffen binnen om optimaal te kunnen presteren en ook goed te kunnen groeien? Hoe krijg ik mijn gewicht voor mijn judowedstrijd over twee maanden op een gezonde manier binnen mijn gewichtscategorie? Ik train vijf keer per week, gebruik eiwitshakes en toch zie ik mijn spiermassa niet omhoog gaan, wat te doen?

Zoveel sporters, zoveel vragen! En oplossingen? Die zijn er nog veel meer. Als sportdiëtist ben ik dagelijks bezig om samen met sporters naar antwoorden te zoeken. Soms is de oplossing simpel en kan ik de begeleiding na twee consulten afronden. Soms is het zoeken, testen, evalueren en nog meer testen om tot het gewenste resultaat te komen. Het is superleuk om te zien hoe voeding een positief effect kan hebben op o.a. fitheid, prestatie en lichaamssamenstelling.

Wat het soms lastig maakt is dat er niet één juist antwoord is, er zijn vele antwoorden mogelijk. We zijn met bijna 17 miljoen mensen in Nederland en daarmee met bijna 17 miljoen 'voedingsdeskundigen'. Iedereen heeft wel iets te melden als het om voeding gaat. Mijn moeder zegt altijd: "Ik heb in een tijdschrift gelezen"… "Uit onderzoek blijkt"… "In het nieuwe boek las ik"…

Wanneer je op internet surft weet je al helemaal niet meer hoe je het moet aanpakken. Kan melk nu wel of niet? En verzadigd vet? En suiker? Er was een tijd dat ik dit zelf verschrikkelijk frustrerend en ingewikkeld vond. Ik vroeg me af wat mensen wel niet zouden zeggen als ik het in mijn voorlichting over zuivel had? Welke ingewikkelde vragen zou ik krijgen? Inmiddels bekijk ik het anders. Ik sta open voor andere meningen en merk dat er vele manieren zijn om een doel te behalen. Ik zie dat mensen die het niet met elkaar eens zijn na een discussie toch meer samen op één lijn komen en ik weet inmiddels aardig mijn weg te vinden naar goede betrouwbare informatie. Nee, ik weet niet alles wat er te weten valt over voeding. Dat kan ook niet, niemand weet dat! Er is ook nog zoveel meer onderzoek nodig op heel veel gebieden, zeker ook in sportvoeding.

In de opleiding AALO Sportvoeding Adviseur ga ik samen met mijn collega's de uitdaging aan om onze kennis met jullie te delen. De informatie die wij geven is in grote mate evidence based, dus op basis van onderzoek. Wij geven praktische adviezen rondom trainen en wedstrijden, het behalen van gewenste doelen. De vertaling van theorie naar de praktijk, is waar we in de lesdagen veel aandacht aan besteden. Hoe maak je van alle cijfers een voor de sporter uitvoerbaar advies? Als je de sporter deur uitstuurt met de mededeling dat hij/zij 467 gram koolhydraten moet eten, heeft hij/zij geen idee wat te doen. Koolhydraten wat zijn dat? Waar zit het in? Welke producten kies ik? Dat zijn vragen waar jij als sportvoedingsadviseur na deze opleiding antwoord op kan geven.

Ik kijk enorm uit naar jullie vragen en onderlinge discussies! Ik zie je dan ook graag snel bij de opleiding Sportvoeding Adviseur of wellicht tijdens de Fit Fair in de jaarbeurs op 10 & 11 juni a.s.. Daar ben ik te vinden in de AALO Seminar Room


Tot snel! 
Sandra Buijing
Sportdiëtist & AALO Master Trainer


Deel deze blog: