Gewichtsconsulent (BGN)

Vanaf €1395

Gewichtsconsulent (BGN) in het kort:

Aan de slag als Gewichtsconsulent

Wil je alles weten op het gebied van gezonde voeding en een bewuste levensstijl? Wil jij mensen helpen in het bereiken en behouden van hun gezondheidsdoelen? Dan leert deze opleiding je de fijne kneepjes van het vak! De opleiding Gewichtsconsulent van AALO is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Heb je niet de ambitie om een gecertificeerd gewichtsconsulent te worden, maar wil je wel alles weten op het gebied van gezonde voeding en een bewuste levensstijl? Dan is deze opleiding ook zeker iets voor jou. De opleiding Gewichtsconsulent is daarmee een waardevolle toevoeging voor iedere personal trainer, fitness- of movementprofessional die geïnteresseerd is in een gezond eetpatroon en de effecten hiervan.

voeding 2

Goede voeding helpt mensen.

Maak gebruik van de Vakantiegeld Deal!

Heb jij je vakantiegeld al ontvangen? Het is altijd een fijn extraatje, maar de grote vraag is: wat ga je ermee doen? Geef jezelf de boost die je verdient en maak een investering in jouw toekomst! Profiteer t/m 15 juni van 15% korting op het lesgeld van alle opleidingen, ook de pakketten.

Om van deze actie gebruik te maken vul je onderstaande kortingscode in bij het afrekenen. Don't miss it !

Kortingscode: VakantieDeal

Studieprogramma

Wat leer je?

Deze opleiding gaat diep in op voedingsleer. Je leert ook hoe je cliënten kunt begeleiden, motiveren en coachen op het gebied van gezonde voeding en voldoende beweging.

Thema's

 • Gezonde voeding
 • Anatomie en fysiologie
 • Pathologie en ziekteleer
 • Gezond gewicht
 • Begeleiden, voorlichten en coachen
 • Meten en bewegen
 • Praktijkvoering gewichtsconsulent en leren ondernemen

Docenten

Onze docenten voor de opleiding BGN Gewichtsconsulent bezitten de Bachelor Voeding en Diëtetiek, aangevuld met het post hbo-diploma Sportdiëtetiek. Ook hebben zij een docentenopleiding tot AALO Master Trainer gevolgd. Ze zijn SCAS-gecertificeerd sportdiëtist, geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici en lid van de Nederlandse vereniging diëtisten en de vereniging sportdiëtisten Nederland.

Les van de beste docenten

Onze opleidingen zijn van de hoogste kwaliteit en worden ontwikkeld door specialisten uit het vakgebied met jaren (buitenland)ervaring. Je krijgt les van de beste Master Trainers, met enorme passie voor het vak die veel praktijkervaring meenemen tijdens het geven van de lessen.

Studieadviseur Vanessa

"Heb je vragen? Ik en de andere AALO-studieadviseurs staan voor je klaar!"

Klik hier

Tijden, locaties en data

De BGN Gewichtsconsulent opleiding bestaat uit 8 lesdagen en een examendag. De lesdagen zijn verspreid over 6 tot 7 maanden. Houd naast de lesdagen rekening met ongeveer 6 tot 8 uur zelfstudie per week. 

Hieronder vind je een overzicht van de leslocaties en startdata van de opleiding Gewichtsconsulent (BGN).

Binnenkort verschijnen hier de nieuwe opleidingsdata. Kun je niet wachten, neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Wil je de gids ontvangen? 


Om je beter te kunnen helpen bij je studiekeuze kunnen we contact met je opnemen. Door dit formulier te versturen geef je hier toestemming voor. Ook ontvang je onze nieuwsbrief. Je kunt je altijd afmelden wanneer je wilt.

Studiebelasting en examen

Het examen voor het BGN-traject bestaat uit een theorie examen en een portfolio assessment.

Tijdens het portfolio assessment worden kerntaken 1, 2 en 3 beoordeeld. 

Kerntaak 1 bestaat uit: Het adviseren, begeleiden en motiveren van mensen met gewichts- en/of voedingsvraagstukken.
Kerntaak 2 bestaat uit: Het geven van lezingen, workshops en/of cursussen op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen.
Kerntaak 3 bestaat uit: Het kunnen opzetten en leiden van een (eigen) onderneming of het schrijven van een ondernemingsplan.

Houd rekening met 9 tot 12 uur studietijd per week.

Gratis Evry Licentie!

Evry is software die speciaal is ontwikkeld voor alle paramedische beroepsgroepen. Hieronder valt ook de gewichtsconsulent. Elke praktijk kan met Evry gebruik maken van een passende structuur. Zo kan bijvoorbeeld een eigen behandelplan als standaard worden opgenomen. 

Naast de standaard functies biedt Evry voor gewichtsconsulenten ook nog het volgende:

 • Een onderdeel waarmee je voedingsberekeningen kunt maken (gebaseerd op de NEVO tabel). 
 • Een gedeelte waarmee eetmeter berekeningen van de cliënt kunnen worden ingelezen.
 • Een onderdeel waarmee mooie grafieken van berekeningen en metingen vertoond kunnen worden. Tevens worden de berekeningen en metingen opgeslagen
 • Twee tabbladen (registratie en evaluatie) zoals beschreven in het beroepscompetentieprofiel van de BGN.

De AALO studenten die de opleiding Gewichtsconsulent volgen, krijgen een gratis studentenlicentie voor een jaar. De studentenlicentie is aan te vragen via je digitale leeromgeving.

Branche-erkend diploma, erkend door BGN

De AALO-opleiding BGN Gewichtsconsulent is erkend door de BGN, de officiële beroepsvereniging voor professionele gewichtsconsulenten. Door deze erkenning ben je ervan verzekerd dat de BGN Gewichtsconsulent opleiding aan alle kwaliteitseisen voldoet. Ook kun je (tegen betaling) lid worden en je aansluiten bij de BGN. Tijdens de opleiding Gewichtsconsulent kun je je aanmelden als aspirant-lid en profiteer je van de vele voordelen. Na het behalen van je diploma gewichtsconsulent kun je doorstromen naar een kernlidmaatschap.

Veel zorgverzekeraars vergoeden de consulten van gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de BGN compleet. 

Na het succesvol afronden van de opleiding Gewichtsconsulent ontvang je een branche-erkend diploma. Met dit diploma op zak kun je aan de slag als zelfstandig erkend gewichtsconsulent. Het branche-erkende diploma kent nog meer voordelen:

 • Het diploma is de standaard in Nederland en België.
 • Het diploma staat goed aangeschreven op de arbeidsmarkt.
 • AALO is marktleider in opleidingen in de Nederlandse en Belgische fitness- en voedingsbranche.

BGN5

De AALO-opleiding BGN Gewichtsconsulent is erkend door de BGN, de officiële beroepsvereniging voor professionele gewichtsconsulenten.

Geen toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding of specifieke kennis nodig. Iedereen kan meedoen! Twijfel je of deze opleiding bij jou past? Onze studieadviseurs helpen je graag! 

Algemeen JAN 2763

Wat kost deze opleiding?

Het lesgeld voor de BGN Gewichtsconsulent opleiding bedraagt € 1.395,00. Dit is inclusief studiemateriaal en het AALO-welkomstpakket. De kosten voor het afronden van het portfolio zijn € 40,00.

De opleiding sluit je af met een examen bij Stichting Toets Centrum Intereducatief (TCI). Je doet een theoretisch examen en een mondeling portfolio-assessment. De exacte kosten voor het examen vind je op  www.tci-examens.nl. Houd er rekening mee dat deze kosten niet bij het lesgeld zijn inbegrepen en direct aan TCI worden betaald.

Doorstuderen na deze opleiding

Heb je de BGN Gewichtsconsulent opleiding afgerond en wil je je verder ontwikkelen? De AALO-opleiding Sportvoeding Adviseur (BGN) is de perfecte vervolgopleiding. Deze opleiding levert je ook nog eens 15 nascholingspunten op voor je BGN-registratie.

Wat vinden onze studenten van deze opleiding?

Ferdy

Deze opleiding is enorm waardevol voor mij als Personal Trainer. Binnen korte tijd weet ik al meer over voeding en de gevolgen van de 'voedingsindustrie' voor ons mensen. De zelfstudie tijd is goed te doen en het is dusdanig interessant geschreven dat het leest als een goed boek. Ik kan niet wachten op de volgende opleidingsdag.

Michael

Indrukwekkend hoe de opleiding in elkaar zit. Zeer leerzaam. Wat ik vooral enorm goed vind is dat er veel ruimte is voor het ontwikkelen van een eigen visie. Er worden feiten neergelegd en daar moet jij als toekomstige gewichtsconsulent een keuze uit maken, kortom creëer je eigen visie.
Voorbeeld: gebruik je margarine/ halvarine met veel goede (onverzadigde) vetten, maar om het vloeibaar te houden is het 'chemisch' bewerkt, of gebruik je roomboter, heel natuurlijk maar wel veel verzadigd vet. Wat mij betreft een dilemma. De trainer geeft niet aan wat je zou moeten kiezen, legt alle voor en nadelen uit, de keuze is aan jou. Complimenten groetjes M

Voordelige pakketten

€ 978,- € 960,- € 18,- voordeel

Het Voedingsdeskundige Totaal Pakket biedt alle informatie, tips en tools om direct als voedingsdeskundige aan de slag te kunnen. Je volgt in korte tijd de volgende twee AALO-opleidingen:

 • Voedingsdeskundige Level 1 
 • Voedingsdeskundige Level 2
Sluiten [x]

AALO Plannings Wizard

Deze opleiding is een voordeelpakket. Je schrijft je in voor meerdere certificaten en profiteert van hoge kortingen. Je kunt direct de startdata vastleggen voor meerdere certificaten met de handige AALO Plannings Wizard.

Startdatum - Voedingsdeskundige Totaal Pakket