Student Stephanie vertelt: Zo werd ik Fitness instructeur via de AALO Fitness Academie

Afgelopen jaar heb ik bij AALO Fitness Academie de opleidingen tot Fitness Instructeur en Small Group Trainer afgerond, aangevuld met de specialisatie 50+ Fitness en de online thuisstudie Sportpsychologie/Mental Coach. Tot mijn 21e was ik een fervent teamsporter, maar na een blessure moest ik noodgedwongen de rem intrappen. Revalideren door middel van fitness opende mijn ogen naar hoe tof deze sport kon zijn, waar ik het eerst ontzettend saai vond om in de sportschool te staan. Er volgde een samenloop van omstandigheden: ik werd steeds nieuwsgieriger naar de onderliggende trainingsprincipes, mijn vriend wilde zich al langer omscholen tot personal trainer en de corona-pandemie was nog in volle gang. We besloten ons in te schrijven bij de AALO Fitness Academie en in dit artikel deel ik onze ervaringen over de opleidingen die we hebben gevolgd.

21
Bron: Stephanie van ’t Wout

Fitness Instructeur (Fitness Trainer Level 1)

Onze verwachtingen vooraf aan de opleiding waren dat we vooral veel praktische oefeningen en uitleg zouden krijgen. Toen we het eerste studieboek thuisgestuurd kregen en toegang kregen tot de digitale studie omgeving waren we best onder de indruk van de kennis die vereist wordt van een fitness instructeur. Mijn ervaringen met instructeurs zijn erg wisselend: het beroep fitness instructeur/trainer geen beschermd beroep, iedereen kan zichzelf trainer noemen en aan de slag gaan, maar dat maakt iemand nog geen goede trainer. Andersom kan een trainer wel de kennis hebben, maar dit weer niet goed kunnen overbrengen op de sporter. In de opleiding tot fitness instructeur wordt naast de trainingsleer en het ontwerpen van een trainingsschema op basis van intakes en metingen verwacht dat je kennis hebt van anatomie, fysiologie, voeding, klantbegeleiding en omgaan met sporters die blessures hebben. Met name het deel skelet- en spierleer was een uitdaging, maar als je het huiswerk wekelijks bijhoudt en herhaalt blijft de stof voldoende hangen. De opleiding is in vijf wekelijkse lesdagen verdeeld, aangevuld met een portfolio opdracht (idealiter gecombineerd met een stageplaats), een theorie-examen over het studiemateriaal (multiple-choice schriftelijk examen) en een praktijkexamen, waarbij je vooraf een casus krijgt, hier thuis een trainingsprogramma voor ontwerpt en tijdens het examen een rollenspel mee uitvoert in de sportschool waarin je door de examinator wordt beoordeeld op je vaardigheden. We hadden een kundige en motiverende docent die veel praktijkvoorbeelden deelde en ons goed klaarstoomde voor de examens. De examens werden door een andere AALO docent geëxamineerd. Als je een carrière in de sport ambieert zou ik deze opleiding zeker aanbevelen als goede basis. De totale opleiding kostte € 604,00 euro. De opleiding beviel ons zo goed dat we besloten naar het volgende level door te stromen, Small Group Trainer.

Small Group Trainer (Fitness Trainer Level 2)

De opleiding tot Small Group Trainer vereist verdiepende kennis van anatomie: waar level 1 vooral het accent legt op skelet- en spierleer, wordt er in level 2 meer kennis op deze gebieden verwacht en komen er meer onderwerpen bij, zoals artrologie, het ademhalingssysteem, de bloedsomloop en principes van biomechanica. Er zijn momenten dat je denkt: is dit echt kennis die een fitness instructeur in zijn dagelijkse werkzaamheden nodig heeft, maar als je een sporter wil uitdagen in zijn workout is het van belang dat je weet hoe je een oefening moeilijker kan maken op creatieve manieren, behalve alleen het gewicht te verzwaren of een oefening te combineren met meer snelheid. Qua trainingsleer leer je een compleet trainingsschema voor een jaar op te stellen met subdoelen voor de korte termijn (bijv. de doelen voor de aankomende weken of maanden) voor meerdere mensen die in een groep tot vier mensen trainen. De trainingen ontwikkel je zo dat iedereen ongeacht zijn begin niveau voldoende uitgedaagd wordt, waardoor iemand vooruitgang boekt op de doelen die er vooraf zijn gesteld. De lesdagen in Level 2 zijn hetzelfde verdeeld: je volgt vijf lesdagen, opgevolgd met een portfolio opdracht, theorie examen en praktijkexamen. Tijdens de meeste lesdagen probeerden we het theorie gedeelte in de ochtend te doen en in de middagen zelf praktisch aan de slag te gaan met trainen. Tijdens het praktijkgedeelte van de lesdagen ga je trainen in kleine groepen en dus zelf flink zweten van alle bedachte workouts. De portfolio opdracht van Level 2 kost wel een flinke tijdsinspanning om op te stellen, in combinatie met het theorie-examen, omdat de lesstof duidelijk meer is in dan in Level 1. Als je van plan bent om in de toekomst zelf groepen te gaan trainen is deze kennis mijns inziens wel een must voor in de praktijk. Deze opleiding kostte € 659,00 en bij afronden van Level 1 en 2 ben je EREPS gecertificeerd, wat betekend dat je in heel Europa erkend trainer bent.

22
Bron: Stephanie van ’t Wout

Specialisatie 50+ Fitness

Ons doel is om uiteindelijk alle levels te voltooien tot personal trainers, gekoppeld aan een droom om ooit onze eigen sportstudio te openen. AALO biedt nog drie levels aan, namelijk Master Trainer (level 3), Personal Trainer (Level 4) en Medical Trainer (Level 5) aan. Ondanks dat AALO pakketten heeft waarbij je korting krijgt als je meerdere opleidingen volgt, maakte dat we omwille van de kosten en het praktisch nut op de korte termijn besloten eerst wat andere specialisaties te doen. We begonnen met 50+ Fitness, een tweedaagse specialisatie die inmiddels Seniorenfit heet. Nederland vergrijst snel en daarmee is de kans dat een sporter die je zou gaan helpen trainen in de sportschool boven de 50 jaar oud is steeds groter. Het leek ons dan ook heel logisch om speficieke kennis te krijgen op deze groter wordende potentiële doelgroep. In de 50+ Fitness specialisatie leerden we over welke sportbehoeftes er leven bij de 50+ doelgroep, hoe je ze gemotiveerd krijgt en houdt om te sporten, welke ziektes en klachten veel voorkomen bij senioren en hoe je je training hier op aanpast. Ondanks dat er geen eindopdracht vereist was voor het certificaat moesten we een trainingsschema aanleveren voor dag twee en een kleine demonstratie van ongeveer tien minuten geven van een fitnessoefening bij een seniorengroep, waarna je mondelinge en schriftelijke feedback kreeg. Ook gaf de docent ons ter demonstratie een leuke groepsles die zij normaal aan haar 50+ doelgroep geeft om een beetje te kunnen proeven hoe je werkzaamheden er met deze doelgroep uit kan zien. De kosten voor de specialisatie waren € 219,00 euro.

19
Bron: Stephanie van ’t Wout

Zo zien de diploma’s en certificaten er uit. Het sportpsychologie certificaat heb ik recent behaald en laat nog even op zich wachten.

Online thuisstudie Sportpsychologie/Mental Coach

Ik ben momenteel werkzaam als psycholoog in de GGZ, maar heb altijd wel een droom gehad om ook sportpsycholoog te worden en dit te combineren met onze eigen sportstudio. De weg naar sportpsycholoog worden als je al een andere richting in bent geslagen is echter lang: ik zou eerst een basisaantekening sportpsychologie moeten behalen en dan nog een postacademische opleiding doen, waarvan nu helaas nog onzeker is of en waar deze zal plaatsvinden. Omdat ik toch wel meer verdieping in wilde besloot ik de AALO online studie Sportpsychologie/Mental Coach te doen. Vervolgens krijg je een studieboek thuis gestuurd en wordt er een digitale leeromgeving voor je aangemaakt, waarin je de opdrachten kunt uploaden, die dan worden beoordeeld en voorzien van feedback door de docent. Je werkt per hoofdstuk de opdrachten uit, de studie bevat in totaal negen hoofdstukken die dieper ingaan op onder andere lichamelijke kenmerken van topsporters, de invloed van psychologische principes op (top)sport, welke omgevingsfactoren er meewegen in het ontwikkelen van een succesvolle sporter en hoe je een sporter kunt coachen en trainen op een effectieve manier. Vergeleken met de andere opleidingen en de specialisatie was de informatie wel erg interessant, maar het boek/de lesstof voelde wat meer gedateerd aan. Tevens is de kracht van de eerder genoemde opleidingen juist het praktisch bezig zijn en de interactie met de docent en de klasgenoten. Hierdoor was het lastiger om de opdrachten goed bij te houden, maar uiteindelijk is ook dat gelukt en heb ik de cursus binnen drie maanden afgerond. Deze thuisstudie kostte € 274,00 euro.

20
Bron: Stephanie van ’t Wout

Hoe gaat het verder?

Mijn vriend is sinds afronden van de opleidingen werkzaam bij Basic Fit en werkt bij een sportvereniging specifiek voor mensen met een beperking of chronische ziekte, waar alle opgedane kennis zeer goed van pas komt. De opleidingen sluiten in onze ogen goed aan bij wat er nodig is op de werkvloer. Sinds we de opleidingen en specialisaties hebben gedaan heb ik vooral mijn eigen trainingsschema’s en dat van vrienden en familie helpen verbeteren, waarbij we allemaal ook positieve resultaten behaalde, of het doel nu meer conditie was, afvallen of consistent blijven trainen. Als ik mijn psychologie specialisatie af heb volgend jaar ben ik van plan mijn werkzaamheden meer richting sport te gaan verschuiven. Mocht je dus aan de slag willen in de sportbranche of je kennis willen verbreden als je al werkzaam bent in de sport, dan zou ik zeker opleidingen van AALO overwegen. Ze bieden naast fitnessopleidingen als bootcampinstructeur, calisthenics trainer of instructeur opleidingen voor spinning en dance ook opleidingen aan gericht op yoga, pilates, sportmassage of dieet/voeding.

Heb jij wel eens overwogen om een sportopleiding te doen? Of heb je misschien ook een AALO opleiding gevolgd en andere ervaringen? Zou je nog iets meer willen weten? Laat een vraag of berichtje achter in de comments of via sociale media! Volg onze Tips & To-do’s pagina voor soortgelijke content.

---------

Deze blog is geschreven door Stephanie van ’t Wout. Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal. Bekijk haar website, of ga naar haar Instagram


Deel deze blog: