Medical Fitness Trainer (Level 5)

Vanaf €549

Medical Fitness Trainer (Level 5) in het kort:

Medical Fitness Trainer (Level 5)

Veel mensen met een blessure komen als eerste terecht bij de huisarts. Deze mensen krijgen vaak het advies om ‘rustig aan te doen, veel te liggen en het maar even af te wachten’. Er is een mogelijkheid dat hierdoor de pijn zal verdwijnen en de patiënt zal denken dat het probleem is opgelost. De kans is echter groot dat dezelfde klachten weer terugkomen na het opnieuw belasten. De kans dat iemand met een blessure bij jou als medical fitness trainer komt is dus erg groot.

Inhoud van Medical Fitness Trainer

De AALO-opleiding Medical Fitness Trainer bestaat uit verschillende modules. Indien je alle modules volgt en het praktijkexamen positief afrondt, ontvang je het waardevolle diploma AALO Medical Fitness Trainer. Om te starten met de opleiding Medical Fitness Trainer is het noodzakelijk dat je minimaal de AALO-opleiding Fitness Master (Level 3) succesvol hebt afgerond of een soortgelijke opleiding.

Module (1) Algemeen 

Deze module is de basis en dien je verplicht te volgen. In deze module worden namelijk algemene behandelingen, methodieken, trainingsleer en fysiologie behandeld. Deze kennis is nodig voor iedere vervolgmodule van de medical fitness opleiding.

Module (2) Obesitas 

Obesitas en diabetes (type 2) zijn zeer sterk met elkaar verbonden. Naast diabetes zijn er nog veel meer risico’s verbonden aan obesitas, zoals hart- en vaatziekten en kanker. In Nederland zijn er meer dan een miljoen mensen met diabetes en 50% van de volwassenen heeft overgewicht waarvan 14% obesitas. Als medical fitness trainer kun jij het verschil maken door de juiste training aan te bieden aan mensen met overgewicht of diabetes of om de kans op het ontwikkelen van overgewicht of diabetes te verkleinen. Mental coaching* en voedingsadviezen zijn ook competenties die van jou als medical fitness trainer mogen worden verwacht. Daarnaast heb je als medical fitness trainer de juiste bagage om mensen met overgewicht/obesitas en/of diabetes (type 1 en 2) te begeleiden en te helpen naar een gezond streefgewicht. Met goede begeleiding verklein je de kans op bijkomende lichamelijke gevolgen.

Na het afronden van deze module van de opleiding Medical Fitness Trainer kun je als fitnessprofessional of personal trainer:

 • symptomen van obesitas en/of diabetes herkennen;
 • mensen met overgewicht begeleiden;
 • mensen trainen in opdracht van een arts of diëtiste;
 • preventief werken met mensen die neigen naar overgewicht.

Module (3) Schouderpijn 

Door het leren van praktische behandelmethoden kun je na het volgen van de opleiding Medical Fitness Trainer gelijk ondersteuning bieden bij de revalidatie en preventie van schouderklachten. Daarnaast leer je bij de opleiding Medical Fitness Trainer algemene oefeningen die preventief schouderklachten helpen te voorkomen en/of mobiliteitsproblemen in de schouder te verbeteren.

Na het afronden van de opleiding Medical Fitness Trainer kun je als fitnessprofessional of trainer:

 • de algemene anatomie en pathologie van de schouder beschrijven. De volgende vaak voorkomende schouderblessures worden in deze module behandeld: rotator cuff-blessures, impingement, schouderinstabiliteit, frozen shoulder en labrum laesies.
 • de plaats van het mechanische probleem bepalen door middel van testen;
 • deze blessures direct behandelen door middel van releasetechnieken, mobilisatie en training;
 • door middel van algemene oefeningen preventief schouderklachten voorkomen en/of mobiliteitsproblemen in de schouder verbeteren.

Module (4) Knieklachten

Door het leren van praktische behandelmethoden kun je na het volgen van de opleiding Medical Fitness Trainer gelijk ondersteuning bieden bij de revalidatie van knieklachten of een knietrauma. Daarnaast leer je tijdens de opleiding Medical Fitness Trainer algemene oefeningen die preventief knieklachten helpen te voorkomen.

Na het afronden van deze opleiding kun je als medisch fitnessprofessional of trainer:

 • de algemene anatomie en pathologie van de knie beschrijven. De vaak voorkomende knieblessures die in deze module worden behandeld, zijn: kruisbandletsel, meniscusletsel, jumpers knee, tractus iliotibialis frictiesyndroom, patellaluxatie en patellafemoraal pijnsyndroom.
 • de plaats van het mechanische probleem bepalen door middel van testen;
 • deze blessures direct behandelen door middel van releasetechnieken, mobilisatie en training.
 • door middel van algemene oefeningen preventief knieklachten voorkomen en/of de revalidatie na een knietrauma versnellen.

Module (5) Lage rugklachten

Door het leren van praktische behandelmethoden kun je na het volgen van de opleiding Medical Fitness Trainer gelijk ondersteuning bieden bij de revalidatie van lage rugklachten. Daarnaast leer je tijdens de AALO-opleiding Medical Fitness Trainer algemene oefeningen die preventief lage rugklachten helpen te voorkomen.

Na het afronden van de opleiding Medical Fitness Trainer kun je als fitnessprofessional of trainer:

 • de algemene anatomie en pathologie van de rug beschrijven.
 • de plaats van het mechanische probleem bepalen door middel van testen;
 • deze blessures direct behandelen door middel van releasetechnieken, mobilisatie en training.
 • door middel van algemene oefeningen preventief lage rugklachten voorkomen.

Tijden, locaties en data

De AALO-opleiding Medical Fitness Trainer bestaat uit 5 opleidingsdagen en 1 examendag. De dagen zien er als volgt uit:

 • Dag 1: Algemeen
 • Dag 2: Obesitas
 • Dag 3: Schouder
 • Dag 4: Lage Rug
 • Dag 5: Knie
 • Dag 6: Examen

Hieronder vind je een overzicht van de regio(s), voorkeurslocaties en startdata. 

Nieuwegein
Medical Fitness Trainer (Level 5) Lestijden
Opleidingsdag 1 zo 10-11-2019 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 2 zo 17-11-2019 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 3 zo 24-11-2019 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 4 zo 01-12-2019 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 5 zo 08-12-2019 10:00 - 17:00 uur
Examendag zo 15-12-2019 10:00 - 17:00 uur
Nieuwegein
Medical Fitness Trainer (Level 5) Lestijden
Opleidingsdag 1 zo 15-03-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 2 zo 22-03-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 3 zo 29-03-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 4 zo 05-04-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 5 zo 19-04-2020 10:00 - 17:00 uur
Examendag zo 26-04-2020 10:00 - 17:00 uur
Utrecht
Medical Fitness Trainer (Level 5) Lestijden
Opleidingsdag 1 za 09-05-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 2 za 16-05-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 3 za 23-05-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 4 za 06-06-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 5 za 13-06-2020 10:00 - 17:00 uur
Examendag za 20-06-2020 10:00 - 17:00 uur

Voorkeurslocatie

AALO is een landelijke organisatie. Opleidingen worden binnen één of meerdere Regio’s aangeboden. Kies een Regio die het best bij je past en schrijft je in voor jouw voorkeurslocatie binnen deze regio. Binnen de regio probeert AALO altijd zoveel mogelijk rekening te houden met de door jou opgegeven voorkeurslocatie. De voorkeurslocatie met de meeste inschrijvingen gaat door. Houd daarom rekening dat de opleiding op een andere locatie plaats zou kunnen vinden dan jouw voorkeurslocatie. Uiteraard proberen we de extra reistijd altijd zo kort mogelijk te houden.

Uiterlijk 14 dagen voordat je opleiding van start gaat ontvang je een e-mail met daarin de definitieve locatiegegevens en tijden. Je kunt de informatie ook vinden in je digitale leeromgeving.

Studiebelasting, examen en stage

De opleiding Medical Fitness Trainer wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Het theorie-examen wordt door je eigen AALO Master Trainer afgenomen, het praktijkexamen door een officiële AALO-examinator.

Branche-erkend diploma

Na het succesvol afronden van alle modules binnen dit traject, ontvang je het branche-erkende diploma Medical Fitness Trainer. Met dit diploma op zak kun je direct aan de slag. Je bent namelijk na afloop een allround medical fitness trainer. Het branche-erkende diploma kent nog meer voordelen:

 • Het diploma is de standaard voor instructeurs binnen sportclubs.
 • Het diploma staat goed aangeschreven op de arbeidsmarkt.
 • AALO is marktleider in opleidingen in de Nederlandse en Belgische fitnessbranche.

Het lesgeld voor de opleiding Medical Fitness Trainer bedraagt € 549,00. Dit is inclusief studiemateriaal en het AALO-welkomstpakket. 
Het examengeld voor de opleiding Medical Fitness Trainer bedraagt € 129,00.

Doorstuderen na deze opleiding

Heb je de AALO-opleiding Medical Fitness Trainer afgerond en wil je je verder ontwikkelen? Neem eens een kijkje bij de opleidingen van AALO Groepsfitness Academie.