Sportmasseur (NGS)

Vanaf €1099

Sportmasseur (NGS) in het kort:

Aan de slag als Sportmasseur

Altijd al als sportmasseur aan de slag gewild? Kies dan voor de opleiding Sportmasseur van AALO. Wie deze opleiding heeft afgerond kan denken en handelen als sportmasseur en weet alles over sportmassage! Onder begeleiding van zeer deskundige docenten leer je de fijne kneepjes van het vak. Deze opleiding is officieel internationaal erkend door het NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage) en leert je alles op het gebied van sportmassage. 

Tijdens de opleiding ontvang je een gratis rijkserkende reanimatie (MFA) opleidingsdag met een gratis examen. AALO zorgt voor de registratie bij het MFA. Naast professionele studieboeken ontvang je bij deze sportmassage opleiding ook een gratis verzorgingspakket ter waarde van €80,00.

Inhoud van de AALO-opleiding NGS Sportmasseur

Tijdens de opleiding Sportmasseur is er veel aandacht voor blessurepreventie en het voorkomen van klachten. Voorlichting en begeleiding van de sporter staan centraal in deze sportmassage opleiding. Tijdens de praktijkdagen van de opleiding sportmasseur worden alle benodigde materialen, zoals massageolie en bandages, beschikbaar gesteld. Ook zijn de sportmassage praktijkdagen van groot belang voor het kunnen afleggen van het erkende assessment van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS). De AALO-opleiding NGS Sportmasseur leidt op tot zowel het theorie-examen als een assessment van het NGS.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze sportmassage opleiding:

 • blessurepreventie: training, sportaccommodaties, voeding en sport, overbelasting, de waarheid over spierpijn, kneuzing, letsel en kramp, eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO), bandages en tapen;
 • sportmassage: dosering en intensiteit, de mechanische reflectoire, chemisch-biologische en psychische aspecten van massage en handgrepen;
 • anatomie: medische nomenclatuur, weefselleer en osteologie;
 • functieonderzoek van lichaamsdelen;
 • het spierstelsel;
 • fysiologie: celleer, stofwisseling, zenuwstelsel, hormonale stelsel, spijsvertering, hart en bloedsomloop, ademhaling, huid, zintuigen en sensorieken, inspanningsfysiologie;
 • kwaliteitszorg.

Om deze sportmassage opleiding NGS Sportmasseur te volgen is een vooropleiding niet nodig.

Tijden, locaties en data

De AALO-opleiding NGS Sportmasseur bestaat uit 11 opleidingsdagen (inclusief een rijkserkend reanimatiedag) en een examendag. Voor deze sportmassage opleiding is het noodzakelijk dat de sportmassage oefeningen worden verspreid over een langere periode zodat de stof goed eigen gemaakt kan worden.

Nieuwegein (Utrecht)
Sportmasseur (NGS) Lestijden
Opleidingsdag 1 vr 01-11-2019 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 2 vr 20-12-2019 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 3 vr 17-01-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 4 vr 14-02-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 5 vr 13-03-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 6 vr 24-04-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 7 vr 29-05-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 8 vr 19-06-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 9 vr 18-09-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 10 vr 09-10-2020 10:00 - 17:00 uur
Opleidingsdag 11 vr 30-10-2020 10:00 - 17:00 uur

Voorkeurslocatie

AALO is een landelijke organisatie. Opleidingen worden binnen één of meerdere Regio’s aangeboden. Kies een Regio die het best bij je past en schrijft je in voor jouw voorkeurslocatie binnen deze regio. Binnen de regio probeert AALO altijd zoveel mogelijk rekening te houden met de door jou opgegeven voorkeurslocatie. De voorkeurslocatie met de meeste inschrijvingen gaat door. Houd daarom rekening dat de opleiding op een andere locatie plaats zou kunnen vinden dan jouw voorkeurslocatie. Uiteraard proberen we de extra reistijd altijd zo kort mogelijk te houden.

Uiterlijk 14 dagen voordat je opleiding van start gaat ontvang je een e-mail met daarin de definitieve locatiegegevens en tijden. Je kunt de informatie ook vinden in je digitale leeromgeving.

Studiebelasting, examen en stage

Om in aanmerking te komen voor het NGS-diploma Sportmasseur dien je eerst (minimaal een maand van tevoren) te zijn geslaagd voor het theorie-examen Sportmasseur van het NGS. Het theorie-examen wordt verzorgd door Cito en wordt digitaal afgenomen in een daartoe ingericht testcentrum. Je kunt deze meerkeuzetoets op elk gewenst moment en op elke gewenste locatie maken. Er is altijd wel een testcentrum bij jou in de buurt.

Hierna kun je deelnemen aan het assessment van het NGS. Voor het assessment dien je jezelf in te schrijven bij het NGS. Het aanmeldformulier hiervoor vind je op de website van het NGS. Om deel te mogen nemen, dien je het theorie-examen van deze sportmassage opleiding te hebben behaald en moet je portfolio volledig zijn afgetekend door de docenten van AALO.

Kijk voor actuele informatie over deze sportmassage opleiding, het examenreglement, de examendata en -locaties op www.ngsmassage.nl. 

Aan het Cito examen zijn extra kosten verbonden.

Branche-erkend diploma

Na het succesvol afronden van de AALO-opleiding NGS Sportmasseur ontvang je een NGS internationaal branche-erkend diploma. Met dit diploma op zak kun je direct aan de slag, jij bent immers een professional op het gebied van sportmassage. Het NGS interntionale branche-erkende diploma kent nog meer voordelen:

 • Het diploma is de standaard voor sportmasseurs op het gebied van sportmassage.
 • Dit sportmassage diploma staat goed aangeschreven op de arbeidsmarkt.
 • NGS is de grootste brancheorganisatie voor sportmasseurs van Nederland en is daarmee op (inter)nationaal niveau gesprekspartner van de overheid, de nationale sportkoepel NOC*NSF, sportbonden, -verenigingen, organisaties uit de (sport)zorgketen en de wellnessbranche.
 • AALO is marktleider in opleidingen in de Nederlandse en Belgische fitnessbranche.

Het lesgeld voor de AALO-opleiding NGS Sportmasseur bedraagt € 1.099,00. Dit is inclusief het studiemateriaal, een rijkserkend reanimatie dag en het verzorgingspakket.

Het examen wordt door het Cito afgenomen en de kosten hiervoor zijn rond de € 250. Bekijk hier de site voor het meest actuele kosten overzicht. (AALO is CRKBO geregistreerd). 

Doorstuderen na deze opleiding

Heb je de AALO-opleiding NGS Sportmasseur afgerond en wil je je verder ontwikkelen op het gebied van sportmassage? De opleidingen binnen de AALO Fitness Academie zijn perfecte vervolgopleidingen op de opleiding Sportmasseur.