Reina Harnisch

Ik ben Reina Harnisch, Master Trainer van de AALO Yoga Academie, Poweryoga-, Bodybalance- en Kinderyoga instructeur, maar mijn interesse in bewegen is niet begonnen op de yogamat. Al op heel jonge leeftijd was ik in de ban van klassiek ballet, vond het heerlijk om te dansen, maar merkte, naarmate ik ouder werd, dat mijn interesse meer uitging naar het doceren.  

Na de HAVO en 1 jaar Academie voor Dansexpressie aan de Theaterschool in Amsterdam, heb ik de overstap gemaakt naar de dansacademie van Lucia Marthas, waar ik afstudeerde als HBO Dansdocent.

Daarna 10 jaar balletles gegeven aan kinderen en volwassenen, jarenlang mijn eigen balletschool gehad in Zaandam (Arabesque) en ook nog gedanst bij Aidjamal, een Caractѐre dansgezelschap uit Groningen. 

Gestopt met lesgeven omdat ik mij wilde richten op mijn gezin, maar nadat de jongste naar school ging begon de passie voor bewegen toch weer de kop op te steken. Op de sportschool kwam ik in aanraking met Bodybalance, een fusionles van Tai Chi, Yoga en Pilates. Al gauw stond ik niet meer in de les maar voor de groep als instructeur. Door Bodybalance werd de interesse in yoga gewekt. Bij de AALO de opleiding Poweryoga voltooid en nu werkzaam als Bodybalance, Poweryoga en EasyFlow yoga instructeur naast mijn reguliere parttime kantoorbaan bij een uitgever en mijn baan bij de AALO.

Met yoga ben je echter nooit uitgeleerd. Ik heb de Yoga Alliance geaccrediteerde 200 uurs opleiding (200RYT) gevolgd bij Yogasite in Breda. Momenteel ben ik aan het bekijken op welk gebied ik mijn kennis wil uitbreiden. 

Yoga is zoveel meer dan bewegen en waar ik met dans vooral bezig was met de ‘buitenkant’, ben ik nu gericht op wat er gebeurt aan de ‘binnenkant’. Door yoga heb ik bijvoorbeeld geleerd mijn lichaam te accepteren en niet gefrustreerd te raken door wat er niet lukt op de mat of daarbuiten. Het achtvoudige yogapad is zo geïntegreerd in mijn levensstijl dat ik een gezonde balans gevonden heb in lichaam en geest.

Doordat ik merkte wat yoga met je kan doen, kwam al snel het besef dat yoga voor kinderen heel goed zou zijn. Kinderen kunnen op jonge leeftijd al te maken hebben met stress en zijn zich vaak niet bewust hoe ze ademen en dat ademhalingsoefeningen kunnen helpen om zich beter te laten voelen. Het achtvoudige yogapad is ook voor kinderen een leidraad en yoga is een tool om kinderen te helpen om verstandige en gezonde keuzes te maken voor zichzelf en zich niet te laten leiden door een groep. Vanwege mijn jarenlange ervaring met kinderen was de stap naar kinderyoga al gauw gemaakt.

Omdat ik voor de kinderyoga een Yoga Alliance geaccrediteerde opleiding wilde volgen, die niet in Nederland te vinden is, ging ik naar London waar ik bij Yogabeez een 95 uurs Children’s Yoga Teacher Training (RCYT) volgde.

Een nieuwe stap is gezet, waarbij mijn liefde voor kinderen en de liefde voor yoga prachtig samensmelten. 

Foto Reina