2024: stel doelen voor jezelf en houd je motivatie hoog!

Een nieuw jaar symboliseert een frisse start. In de laatste dagen van 2023 heb je waarschijnlijk genoten van gezelschap en heerlijk eten, wellicht was je iets minder actief dan gepland. Maar dat is nu verleden tijd, want het is 2024! Met misschien wel een zucht van opluchting nemen we afscheid van de feestdagen en betreden we het nieuwe jaar met een schone lei. Misschien heb je nieuwe doelen voor jezelf gesteld of heb je oude doelen opnieuw omarmd. Maar hoe lang houd je dat vast? Ontdek hoe je voorkomt dat je terugvalt in oude gewoontes en leer hoe je jezelf gemotiveerd kunt houden!

Doelen vormen de kern

Als je gedragsverandering nastreeft en jezelf wilt blijven motiveren, is het verstandig om vooraf heldere doelen te stellen. De AALO Sportpsychologie-opleiding benadrukt dit belang: "Het stellen van doelen is essentieel bij het verhogen van de motivatie. Zonder heldere doelen is het lastig om gemotiveerd te blijven. Doelen geformuleerd in termen van vaardigheid, strategie, tactiek, etc., blijken op de lange termijn motiverender dan doelen in termen van winst of verlies, omdat je dan zelf de controle behoudt."

Om je motivatie vast te houden, dien je dus concrete doelen te stellen en deze te formuleren als iets waar je zelf controle over hebt. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik ga drie keer per week naar de sportschool', in plaats van 'Ik ga meer gewicht squatten dan persoon x.' Zo creëer je doelen waar je zelf invloed op hebt en verminder je afhankelijkheid van externe factoren.

Drijfveren in Beeld

Met helder geformuleerde doelen weet je waar je naartoe werkt. Om jezelf periodiek extra te motiveren, is het slim om op te schrijven waarom je deze doelen wilt behalen. Wil je bijvoorbeeld personal trainer worden? Schrijf op wat jou drijft om dit te bereiken. Wil je jouw passie voor fitness & health delen met anderen of bijdragen aan een gezondere toekomst? Schrijf jouw drijfveren op en raadpleeg ze op momenten van verminderde motivatie. Wedden dat je zo weer vol energie bent?

Zodra je jouw doelen hebt vastgesteld en jezelf regelmatig herinnert aan je drijfveren, gaat het helemaal goedkomen met jouw frisse start van 2024. Of je nu streeft naar 'personal trainer worden' of 'verdieping in gezonde voeding', dit wordt jouw jaar!

 


Deel deze blog: