Blog van Femke Klaassens: Hoe word ik een yoga master, #superzen editie

Een keer in de zoveel tijd word ik wakker met de gedachte dat alles anders moet. Dan ben ik voor welgeteld 25 minuten supergemotiveerd om m’n leven te beteren en daadwerkelijk iets te gaan doen. Om iedere avond écht mijn make-up eraf te halen bijvoorbeeld, of om minder geld uit te geven aan dingen die ik helemaal niet nodig heb. Maar vooral om eens een keer pas op de plaats te maken (#pakdierust). Een soort van goede voornemens, maar dan het hele jaar door. En net als met goede voornemens komt er nooit iets van. Zo stond ik vanochtend op met mascara op m’n wangen, kwam er gisteren weer een pakketje binnen van Asos, en werk ik al de hele week elke avond keihard door. 

Een Yin yoga cursus dag van Aalo Opleidingen kwam voor mij dus precies op het juiste moment. Want in tegenstelling tot de intensieve power yoga cursus die ik een aantal weken geleden volgde is Yin yoga juist goed voor de ontspanning. In dit blog leg ik je uit wat Yin yoga is, hoe de cursusdag eruit zag en mijn mening erover. Want die kan natuurlijk niet achterblijven.

Wat is Yin yoga?

Grote kans dat je dit teken wel eens hebt gezien, al was het maar bij de Chinese massagesalon of op de rug van je buurman (als tattoo): het Yin-Yangteken.

De witte helft van deze cirkel staat voor Yang, en de donkere (oftwel “The Dark Side” voor de StarWars liefhebbers onder ons) staat voor Yin. Yin yoga is een intense yogastijl waarin diepe ontspanning, mindfulness, mobiliteit & soepelheid van het bindweefsel en stimulatie van levensenergie samenkomen (Aalo Opleidingen).

 

Yin Yoga Teacher Training (RYT-200)

Helemaal verstopt in Culemborg (bij Utrecht) vind je een knusse yogastudio waar ik de eerste cursusdag tot Yin yoga docent  heb gevolgd. We starten de dag met een lekker kopje thee waarbij we elkaar wat beter leren kennen. Na het voorstelrondje gaan we meteen aan de slag met een uitgebreide les. En als jij dacht dat Yin yoga makkelijk was, omdat het een zogenaamd passieve yogastijl is, dan had je het verkeerd.

Het klinkt misschien heel zweverig allemaal, veel mensen denken bij deze vorm van yoga dan ook aan “gewoon een beetje liggen”. Ik stiekem ook. Maar daar ben ik toch wel van terug gekomen. Die yoga poses zijn namelijk nog best uitdagend! Zeker voor zo’n stijve hark als ik. Elke pose, de een wat makkelijker dan de ander, houd je zo’n 3 tot 5 minuten aan. Let me tell you: vijf minuten is lang. Want hoewel Yin yoga bedoeld is om te ontspannen, kon ik het niet laten om tijdens zo’n oefening m’n gedachten te laten afdwalen. Wat ga ik eten vanavond? Wat zal ik morgen aan doen? Kan ik nog wat onderwerpen voor een volgend blog bedenken? Gelukkig wist onze docente me weer op het juiste pad te trekken met een paar goede cues, waardoor ik weer even in het hier en nu getrokken werd.

Na deze les en een korte lunchpauze werden de beginselen van de Yin yoga aan ons uitgelegd. Ook kregen we onze eerste anatomieles. Door te leren hoe jouw lichaam (en dat van eventuele leerlingen) beweegt, kun je uiteindelijk duidelijkere en veiligere instructies geven tijdens een les. Nu is dit op mij niet van toepassing, maar ik kwam er wel achter dat ik vroeger wel eens wat beter had mogen opletten tijdens biologie. Interessant!

Waar ik ook voor moest opletten: niet in slaap vallen. Niet omdat het saai was, integendeel. Nee, het lag gewoon te lekker. In mijn trui en yoga pants, warme sokken, dekentje erbij, kopje thee. Heerlijk!

Conclusie? 
Met een bijna fulltime baan, een eigen bedrijf, een druk sociaal leven en een moordend sportschema is de kans groot dat je jezelf voorbij rent. Go, en alleen maar door. Iets wat in de huidige maatschappij eerder regel dan uitzondering blijkt te zijn. Yin yoga heeft mij geholpen, om in ieder geval één dag eens stil te staan en te ontspannen. Hoewel ik geen ambitie heb om les te geven heb ik toch het gevoel wat geleerd te hebben.

Dus heb jij wel die ambitie om les te geven, en wil je meer leren dan alleen de poses? Ben je geïnteresseerd in het lichaam en wil je daar dan ook meer van weten als het gaat om yoga? Dan is de opleiding Yin Yoga Teacher Training (RYT-200) voor jou!

yoga 4


Deel deze blog: