Blog van Manon - Mindfulness: opstijgen of landen?

Mindfulness: opstijgen of landen?

Ik zie soms zelf door de bomen het bos niet meer in de hedendaagse zelfhulp jungle; hoeveel boekenkasten puilen niet uit met wijze woorden van de grote bekende goeroes? Het lijkt bijna alsof er wekelijks nieuwe richtingen en methodieken ontstaan om maar aan die universele wens van geluk en vrede te voldoen. Een vriend uit Nepal zei eens tegen mij dat er net zoveel wegen zijn naar binnen als de mind paden kan bedenken. Op zich geen slechte ontwikkeling, maar een die ik nieuwsgierig aanschouw. Dus je bent op dat punt aangekomen dat je voelt dat je meer wilt uit jezelf en het leven, maar je weet niet goed hoe je daar antwoord aan moet geven? In mijn optiek was het 20 jaar geleden simpeler om te navigeren, er waren maar een paar plekken waar je naartoe ging voor de kwesties van de ziel. De ontdekkingsreis was vooral ervaringsgericht, terwijl nu alle informatie voor handen is zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Hoeveel waarde heeft geleende wijsheid uit een boek, zonder het zelf te voelen? Ik zie veel mensen in mijn omgeving die na verloop van tijd op dit punt aankomen. Nu weet je het allemaal, op elke vraag kan je een prachtig antwoord geven. Maar waar is dan die rust? Waar is de vrede? Waar is dat geluk?

Mindfulness is een mooie eerste stap op het traject naar binnen. Sommige mensen associëren mindfulness met zweven of het ongrijpbare, terwijl het meer een praktische tool is om je bewust te worden van je lichaam, gedachten en emoties. Geen opwaartse beweging dus, maar een landing met beide voeten op de grond. We besteden zoveel aandacht aan de buitenwereld dat een kleine verschuiving naar binnen al een positieve verandering met zich mee kan brengen. Als ik mensen begeleid in een mindful- of meditatietraject hoor ik vaak hoe simpel alles eigenlijk is. De eenvoud blijkt altijd weer de belangrijkste wegwijzer van het pad, vaak gevolgd na lange omwentelingen van gecompliceerde bewegingen en avonturen. Uiteindelijk bewandelen we allemaal zoveel wegen als de mind paden kan bedenken. Dat maakt het leven voor mij zo kleurrijk en interessant, ieder van ons leeft zijn eigen, unieke verhaal. Mindfulness verandert daar weinig aan, het verplaatst alleen de aandacht naar andere plekken. Het mooie ervan: soms geeft een nieuwe blik verfrissende inzichten en een prachtig uitzicht!

De AALO biedt een prachtige cursus aan die je alles leert over mindfulness, meditatie en de ademhaling: Mindful en Adem. Heb je interesse gekregen? Klik hier voor meer informatie of bel voor advies: 088 - 1 630 010. We kunnen je ook even terugbellen.

Manon Plokker is master trainer bij de AALO Yoga Academie, daarnaast ontwikkelt zij trainingen, workshops en geeft ze individuele begeleiding op het gebied van yoga, meditatie en mindfulness. www.inner-guru.nl

Non kleiner

 


Deel deze blog: