Docent Annejet Maandag over haar eerste ervaringen met Yoga Nidra

Docent Annejet Maandag over haar eerste ervaringen met Yoga Nidra

‘Ik ben rust’.

‘Je hoeft niets te doen, alleen mijn stem te volgen’, klonk de zachte, heldere stem van onze Yoga Nidra docent. ‘Eitje’ dacht ik, terwijl ik nog wat gemakkelijker ging liggen, op mijn matje in de shala in Rishikesh.

We hadden kort daarvoor het begrip ‘sankalpa’ besproken, een persoonlijk besluit. Je diepste, innerlijke verlangen. Wat minder chaos in mijn hoofd, wat meer ontspanning in mijn lijf en iets van stilte diep van binnen, dat leek me wel wat. Wat minder onrust sowieso wel. Maar het besluit diende positief, kort en ook nog in de tegenwoordige tijd geformuleerd te worden. Na wat innerlijk getouwtrek vormde zich een zinnetje dat me niet meer losliet.

‘Ik ben rust’.

Ik voelde dat dat mijn grootste innerlijke verlangen was. Mijn eerste sankalpa was een feit. Dit besluit wilde ik meenemen in mijn eerste Nidra les. De docente Deepa vervolgde de les. ‘Breng je aandacht naar je linker grote teen, je linker tweede teen, je derde teen, je vierde teen, je kleine teen, ..’

Ik voelde me een beetje giechelig en onwennig worden, ik had nog nooit zo bij mijn tenen stilgestaan, behalve misschien wanneer ik mijn nagels lakte. Ik gluurde door mijn wimpers naar mijn Amerikaanse klasgenoot naast me. Aan hem kon ik niet opmerken dat wat onze docente zei inderdaad grappig was, dus sloot ik weer braaf mijn ogen.

Van de tenen begeleidde ze ons naar de linker enkel, de kuit, de knie, het bovenbeen, het héle linker been.. Dat waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een eitje was, viel toch tegen. Alleen maar haar stem volgen? Mijn gedachten namen het over. ‘Wat gaat dit tráág! Wat zijn we aan het doen? Waar wil ze naar toe? Ohja, rust. Ik hoef slechts haar stem te volgen.’ Door me telkens opnieuw terug te brengen naar haar stem, merkte ik dat ik op reis genomen werd door mijn lijf, door verschillende lagen, steeds iets dichter bij mijzelf. Bij mijn eigen kern.

Op het moment dat de docente ons vroeg om onze sankalpas te herhalen, voor onszelf, werd ik geraakt. Ik ben rust. Het overviel me. De rust en de emotie. Yoga Nidra had me geraakt op een manier die andere vormen van yoga tot dusver niet hadden gedaan. Het had me daadwerkelijk een moment losgemaakt van alle gedachten, alle onrust en alle oordelen. Ik was echt even rust geweest, door naar binnen te keren. Het deed me later denken aan wat de Dalai Lama zei; ‘True change is within.’

Vele boeken, opleidingen en lessen later maakt Yoga Nidra nog steeds een belangrijk deel uit van wie ik ben als persoon en als docent. Soms vind ik het leuk om terug te kijken hoe iets ook alweer begonnen is. Voor het schrijven van dit blog heb ik daarom onlangs mijn oude aantekeningenboekje uit India er bij gepakt. Onder het woord Nidra staat gekrabbeld wat de docent die dag tegen ons zei.

‘Visualize your reality and you begin to create it. Manifest it’

Nu ik het opnieuw lees voelt het als een uitnodiging. ‘Visualiseer je eigen realiteit en je begint het te creëren. Manifesteer het.’ Een uitnodiging, maar wel ééntje om met beide handen aan te pakken. En als je dan af en toe eens moet giechelen bij wat je docent zegt, of dat je al bij de derde linker teen in slaap valt dan is misschien eigenlijk toch niet zo heel erg. Oefening baart kunst. In de stilte leer je jezelf kennen.

Benieuwd wat nidra voor jou (als docent) kan betekenen? Bekijk de nieuwe opleiding Yoga Nidra van AALO

-----

Annejet is Master Trainer bij de AALO Yoga Academie. De eerste yoga-opleiding die zij zelf volgde was de opleiding Yang Yoga 1 - Power Yoga, bij de AALO. Daardoor werd ze zo geraakt dat ze inmiddels diverse yoga-opleidingen heeft afgerond (waaronder in India, Rishikesh, de ‘capital of yoga’). Ze heeft de wereld over gereisd en in verschillende landen lesgegeven. Annejet wil vooral laten voelen dat yoga voor iedereen is.  Sinds ze terug is in Nederland geeft ze met veel plezier en passie les op de AALO Yoga Academie en de Yoga Academie Nederland. Binnenkort geeft ze de nieuwe docentenopleiding Yoga Nidra.

20190624 Wim Hof Method Joost Fluitsma JPG WEB 7106 1

Docent Annejet Maandag bij een workshop van Joost Fluitsma. Foto door Roswitha.


Deel deze blog: