Genieten en niet aankomen tijdens de Feestdagen

Marieke Verleg

De feestdagen, daar zijn ze weer. Gezelligheid alom maar ook een jaarlijkse ‘struggle’ voor veel mensen die bezig zijn met hun gewicht. Zonde! Want dat is echt niet nodig. Daarom geef ik je wat adviezen om van deze dagen écht een feest te maken.

Misschien ben jij zo iemand die zichzelf alle lekkere dingen ontzegt tijdens de feestdagen, uit angst om aan te komen, en daarom steeds ‘in je hoofd zit’ in plaats van te genieten van alles om je heen. Of behoor je tot de groep mensen die zich helemaal volvreet om je vervolgens dagenlang dik en ellendig te voelen? In beide gevallen doe je jezelf enorm te kort. Om dit te voorkomen is het goed eerst eens goed na te denken over hoe jij de Feestdagen in gaat stappen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Accepteer
Dat je tijdens deze dagen meer aanbod van eten en drinken hebt, dat dat vaak niet de meest verantwoorde keuzes zullen zijn en je onder ‘druk’ van de sociale omstandigheden wat moeilijker nee zult (of wilt) zeggen staat in de meeste gevallen vast. Accepteer dat. Bedenk ook dat er 365 dagen in een jaar zijn en dat die paar dagen in december niet het grote verschil zullen maken. Het gaat erom wat je doet tussen Oud en Nieuw en Kerst en niet andersom.

Compenseer
Aankomen en afvallen heeft alles te maken met de energiebalans. Als je meer eet dan je verbrandt, dan kom je aan. Eet je minder dan je verbrandt, dan val je af. En als je dus precies eet wat je verbrandt blijf je op hetzelfde gewicht. Het is natuurlijk niet zo dat je lichaam ’s nachts om 12 uur stopt om de balans op te maken, dat proces gaat constant door. Eet je dus de ene dag te veel, dan eet je gewoon de volgende dag wat minder en blijf je in balans.

Als je weet dat je met de feestdagen meer zult eten compenseer dit dan door op de dagen daaromheen minder te eten. Ook kun je ervoor zorgen dat je meer verbrandt. Simpelweg door meer te bewegen. Neem je hele familie mee voor een pittige boswandeling met Kerst, sport extra in de week ervoor en week erna. En vier feest! Zet muziek op, gooi je haar los, dans door de kamer!

Negeer
Om 1 kilo vet aan te komen heb je zo’n liter wijn, een hele Vienetta ijstaart en 11 Big Macs nodig bovenop wat je normaalgesproken eet op een dag. Aankomen gaat namelijk net zo snel (of langzaam) als afvallen. Helaas hebben dit soort voedingsmiddelen eigenschappen waardoor je vocht kunt vasthouden. Het kan dus zomaar zijn dat jij na een avondje tafelen op de weegschaal gaat staan en je ineens twee kilo zwaarder bent. Paniek! Dit is dus gewoon niet het handigste moment om op de weegschaal te gaan staan. Negeer deze meting. Want als jij niet het bovenstaande x2 naast je normale hoeveelheid eten naar binnen hebt gewerkt tijdens de feestdagen, hoef je je geen zorgen te maken. Ga eerst een paar dagen terug naar je normale eetpatroon en ga dan weer eens op de weegschaal staan.

En meer
Tot slot een aantal praktische tips voor het tafelen tijdens de feestdagen:

 • Neem kleine hapjes, zo doe je langer over dezelfde hoeveelheid eten.
 • Kauw goed op je eten, om dezelfde reden maar ook omdat je goed verzadigd raakt.
 • Gebruik kleine borden en klein bestek zodat je minder eet.
 • Kletsen? Leg je bestek even neer. Zo voorkom je dat je gedachteloos eten naar binnen werkt.
 • Drink twee grote glazen water voor het eten om te zorgen dat je maag al wat gevuld is.
 • Als je zelf kunt opscheppen begin dan met veel groente, dit vult goed en levert relatief weinig kilocalorieën.
 • Eet alleen wat je écht lekker vindt. Waarom zou je calorieën naar binnen stouwen waar je niet van geniet?
 • Maak vooraf afspraken met jezelf over alcoholgebruik.
 • Nip van alcohol, les dorst met water.
 • Water in een wijnglas staat gezellig en voorkomt pushen door je familie ;-)
 • Drink je geen alcohol? Bedenk je dat ook frisdrank en sapjes enorme caloriebommen zijn. Rustig aan dus!
 • Vergeet niet dat ook toetjes flink wat calorieën bevatten dus maak vooraf afspraken met jezelf om bijvoorbeeld een toetje te delen met iemand anders of slechts de helft te nemen.

En tot slot: relax en geniet. Van de sfeer, familie en vrienden, cadeautjes, muziek, de boom… de feestdagen zijn immers zoveel meer dan alleen maar eten.

Alvast hele fijne dagen gewenst!

Marieke - Master Trainer Voeding


Over Marieke Verleg

Marieke is naast Master Trainer voor AALO Voeding en Indoor Cycling werkzaam als fitnessmanager bij een sportschool in het Zuiden van het land. Als voedingscoach begeleid ze daarnaast vanuit haar eigen onderneming, Go Fit Plan, cliënten online en pikt ze her en der leuke opdrachten bij organisaties die haar inhuren om haar kennis te delen.

 


Deel deze blog: