Lesgeven, Yoga en Yoga Nidra zijn niet meer uit mijn leven weg te denken

Lesgeven, Yoga en Yoga Nidra zijn niet meer uit mijn leven weg te denken

Op een vakantie in India kwam Irene in aanraking met yoga. Sindsdien speelt yoga een belangrijke rol in haar leven. Een leven vol meetings en hersenen die de hele dag door op volle toeren draaiden, dat moest anders. Yoga Nidra is voor Irene een moment waarop ze weer kan opladen, een moment van totale ontspanning. Na het volgen van de opleiding tot Yoga Nidra docent geeft ze ook workshops over Yoga Nidra en inspireert ze zo anderen om die rust te zoeken.

Hoe en wanneer ben je in aanraking gekomen met yoga?

De eerste keer dat ik met yoga in aanraking kwam was tijdens mijn vakantie in India. Ik had er uiteraard wel over gehoord en gelezen maar had het eigenlijk nooit echt zelf meegedaan. Ik ben me daarna meer gaan verdiepen in de vormen, de filosofie en vooral de rust die het gaf. Waar ik kon sloot ik altijd aan bij diverse yoga lessen van anderen en ik merkte dat ik het heerlijk vond om even zo’n moment voor mezelf in te lassen.

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven. Als docent vind ik het heerlijk om te geven en de kracht- en rustelementen ervan te mogen overdragen. Door yoga te beoefenen maak ik verbinding tussen mijn lichaam en mijn geest. En op het moment dat ik doceer zorgt het ook voor verbinding met mijn deelnemers. Het ene moment ervaar ik rust, het andere moment voel ik onrust. Maar veelal kom ik na zo’n les weer in contact met mijzelf. De ene keer duurt dat wel wat langer dan de andere keer (het ligt ook een beetje aan hoe stressvol mijn dag is geweest).

Hoe ben je beland bij Yoga Nidra?

IreneMeijer1Mijn Yoga Nidra leerproces startte aan het begin van het jaar 2020. Ik was voor mijn werk op een training die een week duurde. De eerste dag werden we geconfronteerd met het ongezonde leven dat de corporate lifestyle vaak van je vraagt. Elke meeting is als een wedstrijd, je moet topprestaties neerzetten. In die training werden we vergeleken met topsporters en hun voorbereiding naar topprestaties toe. Maar vooral ook confronterend in hoe wij dit niet toepassen in onze dagelijkse werkzame praktijk. Heel herkenbaar voor mij.

Ondanks dat ik veel sport, ren ik dagelijks van meeting naar meeting. Die meetings zijn rationeel en je wordt geacht op elk moment van de dag topprestaties te leveren en belangrijke beslissingen te nemen. Je hersenen draaien op volle toeren en moeten snel acteren en beslissen. De docent liet ons zien hoe gezonde hersenen eruitzien, en wat de impact op je hersenen is van weinig bewegen, niet goed eten en drinken. Maar ook slaap en mediteren werd benoemd. De groep deed er heel lacherig over, maar ik was geraakt. Ik wilde dit anders gaan doen. Iets in mij vertelde dat ik deze chaos niet meer wilde en dat ik op zoek moest naar mijn innerlijke rust en dat ik mijn geest beter moest verzorgen. Gek genoeg kwamen thema’s als ‘zijn’ steeds vaker voorbij, maar wat dat precies was wist ik niet.

Toen kwam AALO ineens voorbij met advertenties voor Yoga Nidra. Alsof het direct aan mij geadresseerd was. Bij AALO ben ik ooit begonnen met de opleiding als all-round aerobic docent. Mijn aandacht was getrokken en ik schreef me in voor deze opleiding zonder enige Yoga Nidra ervaring.


Op sommige momenten was het ook best confronterend en raakte het me diep.


Op wat voor manier heeft de opleiding bijgedragen aan jouw leven?

Tijdens de opleiding heb ik hele mooie nieuwe inzichten opgedaan. Waardoor ik nu toch iets minder gejaagd door het leven ga. Het was heel mooi en interessant om andere instructeurs te ontmoeten, ieder met hun eigen levensverhaal en verlangens. Op sommige momenten was het ook best confronterend en raakte het me diep. Ik herinner me de tweede opleidingsdag nog heel goed. We vroegen elkaar om ons grootste verlangen te benoemen. Mijn sankalpa, mijn diepste verlangen, dit op laten komen, dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn. Zo dacht ik heel stoer voor ik aan de reis begon. Maar dat je sankalpa niet iets is wat je rationaliseert maar vanuit je ziel komt maakte het toch wel heel bijzonder en een proces waar ik toch af en toe een traantje weg moest pinken. Wat mij heel erg heeft gesterkt zijn de mooie woorden die Satyanandra daaraan mee geeft: ‘..het doel van sankalpa is om kracht te scheppen in de structuur van de geest en kies je om daarmee je persoonlijkheid te veranderen, zodat je evenwichtiger en gelukkiger wordt. En je het gevoel hebt jezelf waar te kunnen maken..’. In de levensfase waar ik nu zit geeft het me richting en kracht.

Geef je ook yoga les? Zo ja, wat drijft jou hierin het meest?

IreneMeijerJa, ik geef les op een sportschool en eigenlijk diverse lessen. Toen men hoorde dat ik de opleiding voor Yoga Nidra aan het doen was, werd er gelijk geopperd of ik het niet leuk zou vinden om een workshop te gaan organiseren. Ik vond het erg leuk maar ook best spannend. Waar ik over twijfelde was: is een sportschool wel een geschikte plek voor deze ervaring en zijn de leden van de sportschool wel de doelgroep die dit ook interessant zouden vinden? Als een kleine test heb ik eerst de meditatie die normaal volgt na een bodybalance les vervangen door een korte versie van een Yoga Nidra les. De groep was zeer enthousiast en vroeg gelijk wanneer deze les vast in het rooster gepland zou worden. Zo heb ik het idee van een ‘4 zondagochtenden workshop’ uitgewerkt.

Ik had heel veel geluk, de workshop viel net tussen twee lockdowns in. Ik heb heel veel lieve en fijne reacties gehad. Een deelnemer appte mij met de tekst ‘ik heb de rest van de zondagmiddag op wolken gelopen, wat een heerlijke ervaring’. Zo fijn om te horen en lezen wat het mensen brengt en hoe ieder hierin zijn eigen reis ervaart. Ik denk dat dit is wat mij het meest drijft, de fijne en dankbare reacties van de deelnemers.

Wat is de grootste les die yoga je heeft geleerd?

Mijn grootste les is dat zelfzorg, dankbaarheid en compassie helen wat ooit in de kou is gezet.

Welke rol speelt yoga in jouw leven?

Lesgeven, Yoga en Yoga Nidra zijn niet meer uit mijn leven weg te denken. Het plezier van het doen, voelen, mogen overdragen maar ook de dankbare reacties die je ontvangt, geven zo’n fijn gevoel. Daarnaast probeer ik ook regelmatig een Yoga Nidra moment voor mezelf in te lassen. En dat is echt een moment voor mezelf, waarin ik weer kan opladen en of toegeven aan volledige ontspanning.


De warmte van de docent en de medecursisten maakten dat de meest bijzondere verhalen werden gedeeld en het voelde soms net alsof we elkaar al jaren kenden.


Hoe heb jij de Yoga Nidra opleiding ervaren?

Het was als een soort feestje. Niemand mocht de deur uit en anderen ontmoeten. We zaten midden in de Corona tijd, waar de maatregelen steeds strenger werden, maar wij mochten elkaar nog op locatie zien. Het was een uitje en daarnaast ook heel leerzaam. De warmte van de docent en de medecursisten maakten dat de meest bijzondere verhalen werden gedeeld en het voelde soms net alsof we elkaar al jaren kenden. Tussen de lesdagen door ging ik verlangen naar de volgende bijeenkomst het was zo fijn om weer fysiek bij elkaar te mogen komen. In een tijd waar er zoveel onzekerheid is en zo weinig geknuffeld mag worden, voelde dit als een dikke knuffel die we allemaal nodig leken te hebben. Daarnaast was Annejet een fantastische docent. Ze wist iedereen op zijn gemak te laten zijn, gaf ons veel inspiratie en mooie inzichten maar vooral haar Yoga Nidra sessies waren heerlijk. Ik luister ze nog steeds. Ik zou deze opleiding voor geen goud hebben willen missen.

Wat is de grootste les die jouw rol als yogadocent je heeft geleerd?

Je moet niet broeden op je sankalpa. Deze wordt geboren en gezaaid en mag je best wat langer bij je houden. Omarm je sankalpa met veel liefde, warmte en voeding. Zo zal het zaadje gaan groeien en uiteindelijk gaan stralen als een prachtige bloem.


De opleiding tot Yoga Nidra docent start meerdere malen per jaar en wordt gegeven door docent Annejet Maandag.  

Lees meer over Yoga Nidra


Deel deze blog: