Just breathe! - Yogablog door Master Trainer Ingeborg

Just Breathe

“Breng je aandacht naar je ademhaling en observeer deze. Je hoeft hem niet te sturen, alleen maar te observeren. Hoeveel tellen adem je in? En hoeveel tellen uit? Wanneer je afgeleid wordt door je gedachten of emoties, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling”. Dit hoor ik de vriendelijke docente zeggen op m'n allereerste yogales. Zittend op mijn mat begin ik vol enthousiasme mijn ademhaling te observeren. Dit moet niet zo moeilijk zijn. Toch? Maar al snel floepen mijn gedachten én bijbehorende oordelen alle kanten op. ‘Ik adem eigenlijk best wel hoog. Oh nee, niet oordelen, terug naar het observeren. Oké... Ik voel mijn borstkas breder worden op mijn inademing. Maar wacht eens even, moet ik niet naar mijn buik ademen? Kom op Ing, niet over nadenken, observeren die ademhaling. Hé, mijn buik trekt in op m'n uitademing. Dat moet vast goed zijn. Mijn hart klopt best snel. Is dat wel oké? Ik moet hier toch juist van tot rust komen?’

En zo ging het nog wel even door. Dat observeren van die ademhaling bleek dus helemaal niet zo makkelijk te zijn als ik in eerste instantie dacht.

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik was mij eigenlijk nooit zo bewust van mijn ademhaling. Behalve als ik verkouden was of flink aan het sporten. Een verstopte neus of kortademigheid trekt nou eenmaal de aandacht. Na die eerste yogales vroeg ik mij af of ik de enige was die moeite had met het observeren van haar ademhaling. Na enige navraag is het antwoord hierop duidelijk: nee. Ik durf nu zelfs te beweren dat het observeren van de adem de moeilijkste ademoefening is die er bestaat!

Binnen de yogafilosofie speelt de ademhaling een belangrijke rol. Even een kort uitstapje: Prananyama (ademhalingstechnieken) is een onderdeel van het Achtvoudige Yogapad. Prana betekent levensenergie en Yama uitbreiding. Door Pranayama toe te passen stroomt je energie dus beter en zit je lekkerder in je vel. Maar voordat je Prananyama kunt toepassen, moet je eerst  vertrouwd zijn met jouw natuurlijke ademhaling. Want anders ben je je ademhaling aan het sturen zonder dat je eigenlijk weet wat je precies aan het sturen bent. Door eerst te observeren zonder te sturen, zorg je ervoor dat je vervolgens je ademhaling kunt beheersen.

Maar hoe je doe je dat dan, je ademhaling observeren zonder oordeel en zonder sturing? Door vooral heel veel te oefenen en daarbij niet te streng voor jezelf te zijn. Probeer eens een week lang op verschillende momenten op de dag bewust te zijn van je ademhaling. Waar voel je de adembeweging? In je borst, je buik, je flanken? Adem je door je neus of je mond? Maak je vooral niet druk of je ‘goed’ of ‘niet goed’ ademt. Het is jouw unieke ademhaling. Neem de tijd om je ademhaling te leren kennen en laat je verrassen door wat je tegenkomt.

Just breathe!

ingeborg 4

Bij de AALO Yoga Academie is Ingeborg Opschoor-Bergen Master Trainer bij de opleidingen Yin 1, Yin 2 en Mindfulness en Meditatie. Ook geeft zij Adem-en Ontspanningstherapie (AOT) in haar eigen praktijk en is zij werkzaam als Trainer/Coach on the job bij een stichting in Rotterdam. Uit eigen ervaring weet Ingeborg hoe effectief Yoga en AOT zijn om in balans te komen én te blijven. Dit wenst zij iedereen toe en dit is dan ook de drijfveer in haar werk. Mensen ondersteunen bij het vergroten van bewustwording zodat zij zélf in staat zijn om hun balans te bewaren. Dit doet Ingeborg met plezier, betrokkenheid en de nodige dosis humor.

Mocht je het leuk vinden om een kijkje te nemen op de website van Ingeborg: www.ademing.nl


Deel deze blog: