Yoga Nidra - Een slaapfeestje!

Dagelijks luister ik via een app naar dezelfde Yoga Nidra, als een soort van auditieve melatonine; Het Pavlov-effect zorgt ervoor dat ik meestal bij de eerste woorden al in slaap val. Het gevolg? Vorige week dacht ik, na twee maanden exact dezelfde les te luisteren, dat de tekst aangepast was. Zomaar. Ineens. Dat bleek niet het geval te zijn, ik was tijdens het luisteren gewoon nog nooit eerder verder gekomen dan minuut vier. Maar lekker slapen deed ik wel.

Het deed me denken aan mijn eerste mindfulnesstraining, meer dan tien jaar terug. Ik vertelde vol trots aan de groep dat ik elke keer al bij mijn enkels in slaap viel, tijdens de bodyscan. De blikken om me heen maakten me al snel duidelijk dat dat nou net níet de bedoeling was.

Hoewel ik zeker weet dat ik niet de enige ben die vaak in slaap valt tijdens de Nidra (ik ken geloof ik zelfs niemand die altijd moeiteloos wakker blijft) is het niet mijn reden om het te beoefenen. Nidra is een fantastische manier om meer over jezelf te weten te komen. Over je diepste (niet altijd leukste) lagen van bewustzijn.

Want als we Nidra zouden omschrijven als fijn slaapmiddel zouden we het tekort doen. Vaak doe ik, naast de sessie voor het slapengaan, overdag nog een tweede Nidra. Tijdens deze les ga ik wél op reis naar mijn ‘binnenste ik’. Met mijn sankalpa als leidraad, kom ik ook de andere kanten van mijn verlangen tegen. Want zoals ik de vorige keer schreef is mijn verlangen lang geweest ‘rust’. Maar waar vandaan komt dat verlangen? Een zekere onrust? Onzekerheid? Wellicht een drang om het altijd net iets beter te willen doen?

Zowel het jaargetijde als de maatschappij vraagt het van ons op dit moment; blijf zoveel mogelijk binnen en reis zo min mogelijk. Dat klinkt wellicht saai. Maar wat nou als we er een positieve draai aan geven en de reis naar binnen maken, in plaats van naar buiten? De weg waarvan mijn vrienden zich meer dan eens afvragen of ik niet eens klaar ben met zoeken. De weg naar binnen, op zoek naar de kern.

Tijdens de eerste drie dagen van de opleiding Yoga Nidra hebben we met een hele mooie groep ook een reis mogen maken. Ieder voor zich, met persoonlijke verlangens, patronen en ideeën. Maar toch ook echt samen. Een intense, mooie reis. Met veel diepgang. Maar eerlijk is eerlijk, ook hier leek het soms een héél klein beetje op een slaapfeestje.. 

Benieuwd wat nidra voor jou (als docent) kan betekenen? Bekijk de nieuwe opleiding Yoga Nidra van AALO

-----

Annejet is Master Trainer bij de AALO Yoga Academie. De eerste yoga-opleiding die zij zelf volgde was de opleiding Yang Yoga 1 - Power Yoga, bij de AALO. Daardoor werd ze zo geraakt dat ze inmiddels diverse yoga-opleidingen heeft afgerond (waaronder in India, Rishikesh, de ‘capital of yoga’). Ze heeft de wereld over gereisd en in verschillende landen lesgegeven. Annejet wil vooral laten voelen dat yoga voor iedereen is.  Sinds ze terug is in Nederland geeft ze met veel plezier en passie les op de AALO Yoga Academie en de Yoga Academie Nederland. Ook geeft ze de nieuwe docentenopleiding Yoga Nidra.

20190624 Wim Hof Method Joost Fluitsma JPG WEB 7106 1

Docent Annejet Maandag bij een workshop van Joost Fluitsma. Foto door Roswitha.


Deel deze blog: