6 redenen waarom outdoor sporten een goed idee is

De afgelopen twee jaar werd buiten sporten steeds populairder. Niet alleen omdat de sportscholen gesloten waren, maar ook omdat steeds meer mensen inzagen dat buitenlucht en dus ook buiten sporten heel gezond is. Tijdens de lockdowns kwam je regelmatig mensen tegen die na een lange dag thuiswerken de verbinding met elkaar zochten en een lekkere wandeling maakten in de frisse lucht. Of werden er bootcamps of personal trainingen in het park gegeven in plaats van binnen.
Ook nu de sportscholen weer open zijn, lijkt sporten in de buitenlucht nog steeds een blijvende trend. Wat zijn eigenlijk de voordelen van buiten sporten? We zetten er een aantal op een rijtje.

1. Goed voor je geest

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat buiten sporten gevoelens van depressiviteit en stress kan verminderen. Als je buiten bent verbetert je stemming en ben je meer ontspannen. Een mooi (stads)park, zingende vogels, een zacht briesje: het geeft je geest een rustgevend effect en zorgt voor een gelukkiger gevoel.

2. Goed voor het lichaam

Lichaamsbeweging gaat je buiten wat makkelijker af dan binnen. Dit komt omdat je bloeddruk en hartslag verlagen bij lichamelijke activiteiten in de buitenlucht. Goed voor je uithoudingsvermogen dus. Zo voelt dat rondje hardlopen in het bos een stuk makkelijker dan op de loopband in de sportschool.
Het zonnetje helpt ook mee! Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het zorgt niet alleen voor sterkere botten en tanden maar het is ook goed voor je immuunsysteem en houdt je energieniveau op peil. Zorg natuurlijk wel voor een goede zonnecrème en houd dat flesje water bij de hand voor de hydratatie.

3. Je slaapt beter

Kom je lastig in slaap of slaap je vaak onrustig? De frisse buitenlucht helpt je om ’s avonds sneller in slaap te vallen en nog fijner: het geeft vooral een betere nachtrust. Hoe vaker je buiten sport, hoe beter je na verloop van tijd zult slapen. Ga alleen niet direct na de zware inspanningen je bed in maar laat je lichaam nog zeker een uurtje bijkomen.

4. Je komt nog eens ergens

Of je nu in een stad, dorp of op het platteland woont, je bepaalt helemaal zelf waar je wilt sporten.
Maak eens gebruik van die trappen in het park of beklim een heuvel in het bos. Woon je aan de kust dan zijn de duinen en het strand natuurlijk ideaal. Wissel verschillende plekken af, ga op onderzoek uit en ontdek zo de leukste sportplekken in jouw omgeving!

9527198 s3 14902521 s2

 

5. Gratis gebruik van de elementen uit de natuur

Voor niets gaat de zon op. Hoewel de zon in Nederland zich nog wel eens verschuilt achter een dik pak wolken. Maar in de buitenlucht sporten hoeft eigenlijk niet veel te kosten. Je kunt gebruik maken van de elementen of voorwerpen die je onderweg in de natuur tegenkomt zoals een liggende boomstam, een sloot, een muur of een bankje.
Steeds vaker zijn er in parken toestellen voor outdoor fitness te vinden die iedereen gratis mag gebruiken. Dat scheelt ook weer in de portemonnee!

6. Je wordt een bikkel

Het weer in Nederland is natuurlijk niet altijd om over naar huis te schrijven. Misschien spreekt een avondje bingewatchen op de bank meer aan dan een sportieve training in de miezerregen bij windkracht 7. Toch went het echt wel als je vaker het slechte weer trotseert. Wat dan nog extra kan motiveren is dat je meer calorieën verbrand in de kou en dat de regen je meer zuurstof geeft. En van een warme douche of kop thee na je work-out geniet je extra veel nadat je kletsnat bent geregend.

Outdoor Sportinstructeur

Als sportinstructeur kun je uiteraard diverse sportieve activiteiten in de buitenlucht aanbieden. Mensen vinden het nu eenmaal fijn om samen met anderen te sporten en vinden professionele begeleiding belangrijk, ook buiten de sportschool. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook die sportinstructeur nodig die hun weet te motiveren om tóch te komen op die koude zondagochtend.

Je kunt als sportinstructeur zelf de mooiste of meest uitdagende plekken in jouw omgeving uitkiezen, leuke routes uitstippelen en op zoek gaan naar de (natuurlijke) elementen die het best passen bij jouw aanbod en jouw klant.

We hebben een aantal interessante opleidingen die goed aansluiten op de outdoor trend. Denk eens aan Bootcamp Instructeur, Personal Trainer of Hardloop Trainer.
Het Outdoor Pakket is helemaal compleet: je wordt dan opgeleid als Bootcamp Instructeur, Hardloop Trainer én Speed, Agility & Quickness (SAQ) Trainer.Voor vragen over de opleidingen kun je altijd mailen naar studieadvies@aalo.nl.

 


Deel deze blog: