Sporten in de winter maakt je gelukkig!

Het is echt winter, de dagen zijn kort en koud en je kruipt liever onder een dekentje op de bank dan dat je je sportschoenen aantrekt. Toch word je er echt gelukkiger van als je gaat sporten. Wij hebben de voordelen van sporten in de winter voor je op een rijtje gezet.

Sporten maakt je gelukkiger
Dit is zelfs wetenschappelijk te onderbouwen: als je beweegt maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Endorfine onderdrukt het gevoel van pijn in je hersenen en vermindert angst en stress. Nu de sportscholen helaas voor de komende weken gesloten zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je niet meer kan sporten. Probeer het eens buiten, dat is ook nog eens goed voor je humeur. Een gebrek aan zonlicht kan je humeur namelijk beïnvloeden en kan zorgen voor lichamelijke klachten. Ook al is het koud, ga dus lekker in de buitenlucht sporten zodat je jouw dagelijkse portie zonlicht binnenkrijgt.

Buiten sporten heeft ook voordelen voor je lichamelijke gezondheid
Het is niet alleen goed voor je humeur, zonlicht op je huid zorgt er ook voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D draagt bij aan sterke botten en een verbeterde weerstand. Al een kwartier tot een half uur zonlicht per dag is genoeg om van deze gezondheidsvoordelen te profiteren. Bovendien zorgt blootstelling aan voldoende zonlicht ook voor een beter slaapritme. En nee, de zonnebank is geen alternatief. Het zonlicht moet namelijk via je netvlies naar binnen komen, en het licht van een zonnebank is erg schadelijk voor je ogen. Dus pak jezelf goed in en stap lekker de buitenlucht in!

Maar hoe houd je jezelf gemotiveerd om te sporten in de winter?
Wij snappen dat jij af en toe liever binnen blijft, als het buiten eerder en langer donker is. Maar blijf jezelf motiveren zodat je op de korte én lange termijn gelukkiger en gezonder blijft. Houd je doelen voor ogen en stel mogelijk nieuwe doelen of challenges om jezelf continu uit te dagen. Ook kun je jouw routine wat aanpassen. Verandering voorkomt namelijk dat je je gaat vervelen. Ga eens op andere tijdstippen en locaties sporten: in de duinen, ren een rondje door het bos of ontdek je eigen buurt. Zo voorkom je de eentonigheid en ontdek je andere plekken. Als je nou écht geen zin hebt om buiten te sporten, dan kan je er voor zorgen dat je altijd de mogelijkheid hebt om thuis te bewegen. Met een simpel matje, een stoel en wat boeken kom je al een heel eind. En we hopen natuurlijk dat de sportscholen snel weer open mogen!

Wil jij anderen helpen om ook in de winter fit te blijven, kijk dan eens naar onze outdoor opleidingen:
Outdoor Pakket
Hardloop Trainer
Bootcamp Instructeur
Speed, Agility & Quickness (SAQ) Trainer

Ook interessant voor jou:
Sportpsychologie/Mental Coach
Personal Trainer Pakket

Wanneer een opleiding bijna vol is kun je altijd nog mailen naar studieadvies@aalo.nl. Onze studieadviseurs zijn via dat e-mailadres ook bereikbaar voor al jouw vragen. 


Deel deze blog: