Ben ik wel fit genoeg om personal trainer te worden?

Dat is de vraag die veel mensen zichzelf stellen als ze erover nadenken om personal trainer te worden. Ik kan die vraag erg goed begrijpen want ik stel hem mijzelf ook nog vaak genoeg. Bij mij is de vraag alleen net even anders, bij mij gaat de vraag als volgt: ben ik nog wel fit genoeg om personal trainer te zijn?

Het is een lastige vraag om te beantwoorden want allereerst zullen we daarvoor “fit genoeg” even wat specifieker moeten maken. Koppelen we daar bijvoorbeeld een bepaald vetpercentage aan? Is een trainer met vetpercentage van 8% een betere trainer dan een trainer met een vetpercentage van 28%? Nou ik heb werkelijk geen idee, dat hangt natuurlijk af wie de trainer is! Maar het vetpercentage zegt iets over het vetpercentage en niet over de kwaliteiten van een trainer. Desondanks is in dit werkveld je lichaam volgens velen toch een visite kaartje.

Met name op social media zien we veel marketingstrategieën gebaseerd op uiterlijk vertoon van personal trainers. Deze trend is erg logisch, als de trainer er zo uit kan zien dan kan hij mij er ook zo uit laten zien is de gedachte. Maar iemand zijn uiterlijk zegt niets over zijn of haar kennis of coaching skills. Roelly Winklaar  heeft als professionele bodybuilder velen successen beleefd met Sibil Peeters aan zijn zijde. Foto’s zeggen meer dan woorden dus google Roelly en Sibil gerust.

Oké uiterlijk zegt misschien niets over hoe goed een trainer is, maar dan moet een trainer toch wel erg sterk of snel zijn? Nou daar kunnen we erg simpel over zijn, ik denk dat als jouw 1RM op de squat 200 KG is dat dit een erg mooie prestatie is maar daardoor halen jouw klanten niet eerder hun doelen. Jouw eigen prestaties staan los van wat jij jouw klant kunt laten presteren. Als jouw klantbestand bestaat uit een schaatser, bodybuilder, marathonloper, powerlifter en kickbokser kun jij toch nooit op alle facetten een 10 scoren qua eigen prestaties? Jij moet alle oefenvormen beheersen en begrijpen. Je hoeft niet de beste te zijn om een goede coach te zijn. Louis van Gaal heeft dit duidelijk bewezen als trainer, hij was als voetballer geen topper maar als trainer wel. Marco van Basten heeft het omgekeerde laten zien, een echte topvoetballer maar geen topcoach.

Oké helder, uiterlijk en eigen prestaties maken je niet tot een goede coach, maar je moet toch wel ervaring hebben? Je moet toch begrijpen wat de klant meemaakt?

Ik zie zeker de meerwaarde in van dit argument en ik denk dat een coach die zich heeft gespecialiseerd in bijvoorbeeld het bodybuilden er zeker beter van gaat worden om deel te nemen aan een wedstrijd. Maar een goede bodybuild coach hoeft niet zelf de Mr. Olympia te winnen om te begrijpen hoe hij een klant kan begeleiden maar het kan zeker helpen.

Oké duidelijk maar speelt leeftijd eigenlijk ook nog een rol? Dat is niet echt te trainen tenslotte. Natuurlijk speelt leeftijd geen rol, er is altijd een doelgroep die bij jou past. Als niemand te oud is om te trainen is ook niemand te oud om trainer te kunnen zijn!

Om nu de vraag te beantwoorden wanneer je fit genoeg bent om personal trainer te zijn, is dat wanneer je mensen kan inspireren en motiveren om een betere versie van zichzelf te worden waarbij jij fysiek goed in staat bent de oefenvormen over te brengen aan de klant. Dan ben je fit genoeg om andere te begeleiden. Dus schrijf je in, en word Personal Trainer – en misschien komen we elkaar binnenkort tegen bij de AALO!

Wil jij in de fitnessbranche aan de slag, maar heb je nog vragen of wil je eerst een les van een van onze Master Trainers volgen? Kom dan naar de klassikale proefles voor Fitness Trainer (Level 1) op zondag 18 november, klik hier voor meer info en inschrijven voor de proefles.

Over Eric Fortuin

Eric is eigenaar van FIT12, een sportclub uit Flevoland die zich voornamelijk richt op personal training, SGT, voeding en groepslessen. Eric heeft meerdere sportstudies met succes afgerond maar is begonnen bij de AALO en heeft daar het personal trainers traject met succes doorlopen. Voordat hij zich volledig in de sportbranche stortte was hij jarenlang werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent geschiedenis en economie. Als ondernemer in de fitnessbranche miste hij het lesgeven toch wel heel erg en daarom combineert hij het runnen van zijn bedrijf met lesgeven voor de AALO. Qua sporten kan hij zich het meest vermaken op de pistes in de Alpen maar je kan hem het beste omschrijven als allround sportliefhebber van MMA tot aan mountainbiken! Maar voor een heftige krachttrainingsessie draait hij ook zijn hand niet om. Zijn interesse in sport is erg breed en hij vindt het erg leuk om steeds nieuwe ervaringen met andere sporten op te blijven doen. Eric is een ontspannen docent die graag de tijd voor je neemt en het leuk vind om te discussiëren over de zin en onzin in de fitnessbranche!

eric3


Deel deze blog: