Docent Marieke Verleg: 'Een fijne relatie met voeding begint bij kennis'

Marieke Verleg

Twintig jaar geleden, niet ongeveer maar precies want ik vergeet het nooit meer, was er een moment in mijn leven dat zorgde voor een ommekeer in mijn leven. Mijn toenmalige vriend en ik stonden na elkaar op de weegschaal en mijn gewicht was maar 0,3 kilo minder dan het zijne. Met een lengteverschil van 25 cm vond ik dit behoorlijk schokkend en ik besloot direct dat het me niet zou gaan gebeuren dat ik de volgende keer deze weegschaalcompetitie zou gaan winnen. Er moest een plan komen.

Met in mijn hoofd een jeugd met een moeder die constant gefrustreerd was over haar gewicht en waar iedere populair dieet de revue had gepasseerd, besloot ik dat dat niet mijn weg zou zijn. Ik maakte een afspraak bij een diëtiste in de buurt. Met een kantoorbaan had ik, op een dansje op onze wekelijkse stapavonden na, geen beweging. Ik verplaatste me altijd met de auto en deed niet aan sport. Ik kocht een fiets, meldde me aan op een kickboksschool in de buurt en mijn plan kon van start gaan.

Wat is gezond eten?
Tijdens mijn tweewekelijkse bezoeken aan de diëtiste kwam ik er achter dat ik écht geen idee bleek te hebben van wat nu eigenlijk gezond eten was en hoe ik ervoor zorgde dat ik ging afvallen. Het klinkt misschien naïef maar ik was me tot dusver bijvoorbeeld eigenlijk nog nooit bewust geweest van calorieën. Natuurlijk hoorde ik wel eens om mij heen dat een hele zak chips leegeten niet verstandig was of dat je niet teveel moest snoepen. Wat nou de ware reden was dat dat niet verstandig was, daar had ik eerlijk gezegd geen idee van. Dus zo’n opmerking had ook geen impact en ik zat ’s middags na school gewoon gezellig met mijn moeder bij een kopje thee een pak koekjes burgemeester te maken.

Met alle informatie die ik van de diëtiste kreeg en een voedingsplan ging in aan de slag. Nu had ik het geluk dat het mijn interesse wekte waar ik een deel motivatie uithaalde. Echter heb ik ook een sterk geloof, en de ervaring, dat motivatie hand in hand gaat met begrijpen wat je doet. Een tenniswedstrijd kijken zonder de spelregels en spelers te kennen is veel minder leuk dan wanneer je alle ins en outs begrijpt en kunt meeleven. Door meer te weten en te begrijpen over voeding werd het makkelijker om me aan het plan te houden. Alleen al een dag het voedingsplan volledige volgen voelde als een succesje wat weer zorgde voor motivatie voor de volgende dag. De échte motivatie kwam door de resultaten die ik behaalde. Na een half jaar haalde ik mijn doelstelling en was ik ‘klaar’. Met een gezonde leefstijl ben je echter nooit klaar natuurlijk, dat behoeft een leven lang aandacht. Die aandacht werd bij mij wat meer dan gemiddeld zal ik maar zeggen. De interesse die bij mij gewekt was maakte dat ik stortte ik me in diverse cursussen en boeken maakte er uiteindelijk zelfs mijn beroep van als Gewichtsconsulent, Sportvoedingsadviseur en fitness trainer.

Drijfveer en werkwijze
Mijn eigen ervaring en die van mijn moeder, zijn tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van mijn drijfveer en werkwijze om mensen te helpen met afvallen. Ik heb met eigen ogen gezien wat het doet met iemand om dagelijks in gevecht te zijn met voeding en overtollige kilo’s. Om van dieet in dieet te vallen waarbij keer op keer succes wordt afgewisseld door teleurstelling. De frustratie, het verdriet, de pieken en dalen in motivatie en verlies van eigenwaarde. Aan de andere kant heb ik zelf mogen ervaren hoe fijn het is om een gezond gewicht te behalen en te handhaven zonder die frustratie en hoe balans zorgt voor rust en vertrouwen. Iedereen verdient het om zich goed te voelen en een gezonde, fijne relatie te hebben met lekker eten en zijn of haar eigen lijf.

Het is een soort missie van mij geworden om mensen te laten zien dat diëten niet de manier is maar dat weten wat je eet en gedragsveranderingen zorgen voor een duurzame oplossing om van je overgewicht af te komen en je goed te voelen. Mijn ervaringen van de afgelopen 20 jaar gebruik ik dan ook in de opleidingen van AALO om startende voedingsdeskundigen wat bagage meer te geven. Met z’n allen kunnen we veel meer mensen helpen dan ik alleen!

-------

Wil jij ook meer te weten komen over voeding en wil jij graag les krijgen van Marieke? 3 januari 2021 start de opleiding Voedingsdeskundige (Level 1) met Marieke!

-------

Over Marieke Verleg

Marieke is naast Master Trainer voor AALO Voeding en Indoor Cycling werkzaam als fitnessmanager bij een sportschool in het Zuiden van het land. Als voedingscoach begeleid ze daarnaast vanuit haar eigen onderneming, Go Fit Plan, cliënten online en pikt ze her en der leuke opdrachten bij organisaties die haar inhuren om haar kennis te delen.

 


Deel deze blog: