Kettlebell Trainer Level 1 - door de ogen van student en Personal Trainer Rick

Waarom iedereen met een Kettlebell zou moeten trainen

Waarom ik vind dat iedereen met een Kettlebell zou moeten trainen? Nou heel simpel eigenlijk, de Kettlebell is een multifunctionele tool: je werkt gelijktijdig aan je kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Je daagt jouw lichaam continu uit waardoor je steeds sterker en explosiever wordt. Trainen met een Kettlebell is alleen niet de meest toegankelijke manier van trainen. Als trainer moet je goed weten wat je doet. Als een Kettlebell op een verkeerde manier wordt gebruikt, is de kans op een blessure of letsel groot. Wil je meer leren over de Kettlebell en anderen hier ook goed les in leren geven? Volg dan net als ik het Kettlebell Expert Pakket

Effectief en functioneel trainen

In tegenstelling tot de fitnessapparaten is het trainen met een Kettlebell veel functioneler. Er wordt veel meer gevraagd van de coördinatie en aansturing van de spieren. Waar je bijvoorbeeld bij een statische press machine, op je gemak rond kunt kijken omdat het apparaat toch wel recht omhoog en naar beneden gaat. Wordt er bij een Ketllebell press veel meer coördinatie van de spieren gevraagd. Want niemand wil de Kettlebell met het hoofd opvangen.

Daarnaast is het trainen met een Kettlebell ook nog eens effectief. Bij een intensieve Kettlebell workout van bijvoorbeeld 45 minuten verbrand je toch al snel 500 á 600 calorieën. Tijdens een Kettlebell training bouw je ook spiermassa op en hoe meer spiermassa je creëert hoe meer calorieën je verbrandt.

Hoe zet ik de Kettlebell nu tijdens mijn lessen in?

Elke les start ik met een warming-up. Deze is bedoeld om de bloedcirculatie en de mobiliteit te verbeteren. Ook doe ik oefeningen met lichaamsgewicht om de spieren te activeren en de gewrichten los te maken.

Na de warming-up bestaat het eerste blok over het algemeen uit een techniek blok. Hierin leg ik stap voor stap de oefeningen uit werkblokken uit. Wanneer ik met een startende leerling werk behandel ik per les meestal maar 1 oefening. Wanneer ik met meer gevorderde leerlingen werk bestaat de training uit meerdere werkblokken. Deze blokken bestaan dan uit 2 à 3 Kettlebell oefeningen in combinatie met bodyweight of cardio oefeningen. Hierbij wissel ik de oefeningen af in onder- en bovenlichaam oefeningen. Afhankelijk van de trainingsvorm is er tussen elke oefening of pas na de 2 of 3 oefeningen ruimte voor rust.

Naast dat ik mijn leerlingen fysiek uitdaag probeer ik hen ook steeds weer mentaal te prikkelen. Elke les leg ik de lat net iets hoger. Dit doe ik door bijvoorbeeld het gewicht te verhogen, het aantal herhalingen te vergroten of juist een cardio element toe te voegen. Samen verleggen we je grenzen om keer op keer progressie te boeken. We verstoren als het waren je energiesysteem om bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen te vergroten.

Gecertificeerde trainer

Het trainen met een Kettlebell is een manier van trainen die je in verhouding met de statische fitnessapparaten niet zomaar even oppakt. De oefeningen zijn vaak vrij technisch en complex. In het begin kun je dan ook niet zonder een goed opgeleide trainer. Deze kan je alle skills, tips en tricks leren. En zal je tijdens de training spotten en corrigeren zodat je het maximale resultaat uit je training kan halen. Daarnaast voorkom je door een goede basis vervelende blessures.

Ik vind het persoonlijk dan ook belangrijk om goed geschoold te zijn. Daarom neem ik ook deel aan het Kettlebell Expert pakket van de AALO. Tijdens de opleiding hebben we onder begeleiding van een ervaren docent veel opdrachten met koppels gedaan. Hierbij voerde een van de twee een oefening uit en had de andere de rol van spotter. Het mooie hiervan is dat je van elkaar leert.

Als student hebben we veel praktische handvatten mee gekregen om in ons werk toe te passen. Ik kijk dan ook alweer uit naar de Kettlebell level 2 training.

Over Rick

Rick is student bij AALO, maar heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring als trainer/coach in de sport. Van zijn passie heeft hij zijn werk gemaakt. Want sinds 4 jaar verzorgt hij als zelfstandige diverse boks-, bootcamp- en Personal Trainingen. Wekelijks deelt hij nu zijn liefde voor sport en voeding. Dit doet hij met zo een enthousiasme dat hij het beste uit zijn sporters naar boven haalt. Kijk gerust eens op zijn website of instagram account.

Rick Kettle Bell 002rick


Deel deze blog:

Kettlebell zou moeten trainen? Nou heel simpel eigenlijk, de Kettlebell is een multifunctionele tool: je werkt gelijktijdig aan je kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.

%0D%0A%0D%0Ahttps://www.aalo.nl/blogs/kettlebell-deel-1-door-de-ogen-van-student-en-personal-trainer-rick/" class="button social-button" >