Speel in op de Fitnesstrends van 2021!

Speel in op de Fitnesstrends van 2021!

De fitnesswereld staat nooit stil. Ieder jaar komen er weer nieuwe trends op. En na de gekte van afgelopen jaar, met een enorme impact op de fitnessbranche, zijn er een aantal fitnesstrends waar wij als fitnessprofessionals niet omheen kunnen. De Worldwide Survey of Fitness Trends for 2021 heeft uitgezocht wat dé wereldwijde trends zijn binnen de health & fitnessbranche. Handig voor sportliefhebbers, maar óók voor jou als fitness trainer! Door de trends in de gaten te houden kan jij beter inspelen op de behoeften van jouw klanten. Daarom zetten wij de grootste trends hier voor jou op een rij!

1. Online Training

We zaten met z'n allen binnen, sportscholen dicht. Als oplossing boden veel fitnesscentra en personal trainers online training aan. Een goede manier om de klanten betrokken en actief te houden. Maar ook na het openen van de sportscholen zal deze trend blijven aanhouden. Online training is namelijk flexibel, je kunt trainen waar en wanneer je wilt. En daar is vraag naar! Tijdens de opleiding Online Fitness Coach leer je bijvoorbeeld hoe je een online coachingsbedrijf opbouwt en hoe je jouw klanten het beste kunt begeleiden in hun fitnessjourney.

2. Wearables

Stappentellers, hartslagmeters, smartwatches, het blijft een trend in de komende jaren. We willen steeds meer weten over ons lichaam om zo fit en gezond mogelijk te leven.

3. Training met je lichaamsgewicht

Ook een gevolg van het afgelopen jaar. Je had geen luxe apparaten meer om fit te blijven, dus zochten mensen naar andere mogelijkheden. We kwamen er met elkaar achter dat je best goed kan trainen met je eigen lichaamsgewicht. Iedereen ging fanatiek aan de burpees, squats en push-ups. Een steeds populairdere sport waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht is calisthenics, iets waar onze Master Trainer Jason Bonam alles vanaf weet!

4. Outdoor training

Ook gingen we afgelopen maanden massaal de buitenlucht in. Wandelen, fietsen of met een klein groepje lekker trainen. We hebben ontdekt dat outdoor training tof is, en dat we er ook nog eens heel gelukkig van worden! De bootcamps kwamen weer in opmars en het aantal hardlopers noem enorm toe. Start je het Outdoor Pakket? Dan wordt je opgeleid als Bootcamp Instructeur, Hardloop Trainer én Speed, Agility & Quickness (SAQ) Trainer.

5. HIIT

Op de vijfde plek dit jaar staat de High Intensity Interval Training (HIIT). Aan populariteit is het iets afgenomen sinds vorig jaar, maar nog steeds een geliefde vorm van training voor velen!

6. Virtuele training

Het is net iets anders dan online training. Virtual training is eigenlijk een online vervanger van de groepslessen. Op het scherm zie je (live) de instructeur in een gym, en jij doet thuis mee aan de groepsles. Als je de opleiding Groepsles instructeur volgt is het ook interessant om te leren over het geven van virtuele training. Het bereiken en motiveren van de groep werkt namelijk anders via een scherm dan in real life.

7. Exercise is medicine (EIM)

Beweging is medicijn, een wereldwijd gezondheidsinitiatief dat gezondheidsinstanties motiveert om beweging te promoten. Beweging en fitness ter voorkoming en behandeling van medische aandoeningen. Vorig jaar erg relevant, en dat zal de komende jaren nog zeker zo blijven!

8. Krachttraining met losse gewichten of kettlebells

Ook een gevolg van gesloten sportscholen! Veel mensen haalden losse gewichten of kettlebells in huis zodat ze toch hun fitness op peil konden houden. Het trainen met losse gewichten vraagt ook meer aandacht voor een juiste uitvoering en vorm. En daarom zijn goed opgeleide fitness en Kettlebell instructeurs extra belangrijk!

Kettlebell JAN 2294

9. Fitness voor ouderen

Mensen worden steeds ouder, en het aandeel ouderen in sportscholen en sportclubs neemt sterk toe. Ouderen hebben vaak een ander soort ondersteuning nodig dan jonge mensen, en daarom is het zo belangrijk dat Fitness Trainers en Personal Trainers weten hoe ze deze doelgroep optimaal kunnen begeleiden. Tijdens de opleiding 50+ Fit ligt de focus op de opkomende doelgroep. Maar ook in de opleiding Medical Fitness Trainer (Level 5) komen vaak voorkomende blessures en aandoeningen aan bod waardoor je de zwakkere doelgroep beter leert begeleiden.

10. Personal Training

Onze all time favourite op plek nummer 10! Personal Training is hot! Een-op-een training of in kleine groepjes, waarbij je jouw klanten de meest optimale begeleiding biedt. Bij personal training leer je de klant door en door kennen en werk je samen aan het realiseren van zijn of haar gezondheidsdoelen. Vaak gaat personal training ook veel verder dan bewegen alleen. De juiste voeding, mentaliteit en rust spelen ook een belangrijke rol, en een Personal Trainer die ook hier kennis van heeft biedt echte meerwaarde aan de klanten.

15. Yoga

Niet in de top 10, maar zeker het noemen waard. Yoga. Mentaal gezien was 2020 een lastig jaar, maar ook vóór 2020 bewoog onze wereld steeds sneller en had iedereen het altijd druk en was gehaast. De behoefte aan rust, ontspanning en aandacht voor je lichaam nam toe. En dan kom je natuurlijk uit bij Yoga en meditatie. Naast de mentale rust die het geeft helpt yoga ook om je spieren te ontspannen en je lichaam beweeglijker te maken. Voor een Fitness Trainer is het dus erg interessant om ook opgeleid te worden als yoga docent!


Wil jij meer weten over deze trends en ben je benieuwd naar het hele onderzoek? Lees het hier!

 


Deel deze blog: