Sporten tegen de winterblues

pexels burst 373984

Als jij in de herfst of winter last hebt van een winterdepressie, of de mildere variant een winterblues, kan sporten weleens de oplossing zijn. Ongeveer 60% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een jaarlijkse winterblues. De dagen worden korter, het is kouder en de zon laat zich minder vaak zien. Jij kruipt liever onder een dekentje met een kop warme chocolademelk dan dat je je sportschoenen aantrekt. Maar juist op dit moment kan bewegen ervoor zorgen dat jij je weer helemaal fit voelt!

Door te sporten maakt je lichaam namelijk endorfine aan, een hormoon dat er voor zorgt dat jij gelukkiger wordt. Endorfine onderdrukt het gevoel van pijn in je hersenen, vermindert angst en vermindert stress. Bij sporters staat dit gevoel ook wel bekend als de runner’s high. Het lijkt dan alsof je oneindig door kunt lopen en je voelt je euforisch.

Vooral sporten in de buitenlucht maakt gelukkiger
Een gebrek aan zonlicht kan je humeur beïnvloeden en zorgen voor lichamelijke klachten. Hoe dit precies werkt is nog niet ontdekt. Maar wel staat vast dat minder zonuren samenhangt met meer kans op de winterblues. Ga dus lekker in de buitenlucht sporten zodat je jouw dagelijkse portie zonlicht binnenkrijgt. En nee, de zonnebank is geen alternatief. Het zonlicht moet namelijk via je netvlies naar binnen komen, en het licht van een zonnebank is zeer schadelijk voor je ogen. Dus trek je warme kleren aan en ga lekker de buitenlucht in!

Buiten sporten heeft nog meer voordelen
Zonlicht op je huid zorgt er namelijk voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. En vitamine D draagt bij aan sterke botten en een verhoogde weerstand. Al een kwartier tot een halfuur zonlicht per dag is genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Bovendien zorgt blootstelling aan voldoende zonlicht ook voor een beter slaapritme.

Maar hoe vind je dan die motivatie om te sporten in de winter?
Wij snappen dat als het buiten langer en eerder donker is, jij af en toe liever binnen blijft. Maar blijf jezelf motiveren zodat je op de korte én lange termijn gelukkiger en gezonder blijft. Houd je doelen voor ogen en stel mogelijk nieuwe doelen of challenges om jezelf continue uit te dagen. Ook kun je jouw routine wat aanpassen. Verandering voorkomt namelijk dat je je gaat vervelen. Ga eens op andere tijdstippen of locaties sporten en voorkom zo die eentonigheid. En als je echt de deur niet uit wilt? Zorg dan dat je altijd de mogelijkheid hebt om thuis te bewegen. Met een simpel matje, een stoel en wat boeken kom je al een heel eind!

Wil jij anderen helpen met hun winterblues, kijk dan eens naar onze outdoor opleidingen:
- Outdoor Pakket
- Hardloop Trainer
- Bootcamp Instructeur
Speed, Agility & Quickness (SAQ) Trainer

Ook interessant:
Sportpsychologie/Mental Coach
Personal Trainer Pakket

Wanneer een opleiding bijna vol is kun je altijd mailen naar studieadvies@aalo.nl. Onze studieadviseurs zijn via dat e-mailadres ook bereikbaar voor al jouw vragen.


Deel deze blog: