Sophia volgde haar eerste fitnessopleiding met het STAP-budget

'Als je iets doet wat je leuk vindt, dan voelt het niet als studeren.'

Sophia volgde haar eerste fitnessopleiding met het STAP-budget

Gymles op school vond ik vroeger altijd verschrikkelijk. Over een kast heen proberen te springen of meedoen aan die o zo beruchte piepjestest, daar zag ik echt het nut niet van in. Gelukkig ben ik er nu achter dat sporten ook ontzettend leuk kan zijn en dat het bovendien veel verschillende voordelen met zich meebrengt. Inmiddels is sport dan ook al zo’n tien jaar niet meer weg te denken uit mijn leven. En als het aankomt op krachttraining, waar ik sinds een paar jaar erg fanatiek mee bezig ben, ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. Altijd hongerig naar meer kennis, besloot ik de opleiding Fitness Trainer level 1 te volgen bij AALO. Geheel kosteloos, dankzij het STAP-budget!

Sophia1

Als kind was ik niet zo van het sporten. Wel heb ik altijd al een passie voor dansen gehad - van jazzballet en hiphop tot salsa en bachata. Sinds een aantal jaar dans ik Kizomba, een partnerdans uit Angola. Kizomba geeft net als een goede work-out een onbeschrijfelijk gevoel, maar wel op een andere manier. Het is (meestal) niet zo dat je na een avondje dansen uitgeput op de bank neerploft. En juist het gevoel dat ik tot het uiterste ben gegaan en een stapje dichter bij mijn doelen ben gekomen maakt dat ik sporten zo fijn vind. Toch zou ik het dansen zeker niet willen missen in mijn leven, en gelukkig valt dit goed te combineren met fitness - tenzij er een dag voor een dansfeestje net een heftige leg day op het programma staat ;)

Hoe ben ik in de sportwereld terechtgekomen?

Toen ik net begon met sporten deed ik voornamelijk aan cardiotraining, en als ik nu foto’s terugkijk van die tijd zie ik dat ik eigenlijk geen vorm meer overhield. Pas toen ik een paar jaar later begon met CrossFit, merkte ik dat mijn lichaam al gauw sterker en gespierder werd, én dat krachttraining ook nog eens een euforisch gevoel geeft. Vanaf dat moment was het dan ook gauw gedaan met de cardio, en ging ik (grotendeels) over op gewichten.

Inmiddels heb ik mijn CrossFit periode achter me gelaten en ben ik nu al een aantal jaar bijna dagelijks in de sportschool te vinden, waar ik aan krachttraining, en tegenwoordig soms ook aan kickboxen doe. Ik ben altijd al erg leergierig geweest, dus ook op het gebied van fitness doe ik graag nieuwe kennis op. Na het werk of in het weekend kijk ik vaak fitness-gerelateerde filmpjes op YouTube, om tot nieuwe inzichten te komen en zo nóg meer uit mijn trainingen te kunnen halen.


Een trainingsschema voor iemand maken en hem of haar coachen, dat geeft me energie!


Anderen inspireren

Naast dat ik constant mijn trainingen en kennisniveau naar een hoger niveau probeer te tillen, heb ik ook gemerkt dat ik het fijn vind anderen te inspireren en mijn opgedane kennis met hen te delen. Een trainingsschema voor iemand maken en hem of haar coachen, dat geeft me energie! Dit in combinatie met mijn grote drang naar meer kennis zorgde ervoor dat ik al een aantal keer overwogen had een opleiding in de fitnessbranche te gaan doen. En op een dag was daar opeens het STAP-budget, waarmee ik zo’n opleiding geheel kosteloos kon gaan volgen. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen: ik besloot me gauw in te schrijven voor de AALO-opleiding Fitness Trainer level 1.

Een opleiding volgen wordt met STAP opeens wel héél verleidelijk

Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waar vrijwel iedere Nederlander voor in aanmerking komt. Iedere twee maanden gaat er een nieuwe ronde van start. Je meldt je van tevoren aan bij een onderwijsinstelling als bijvoorbeeld AALO, waarna je een STAP-aanmeldingsbewijs toegestuurd krijgt. Ik ben een kwartier voordat de nieuwe ronde begon vast in de digitale wachtrij gaan staan, namelijk om 09:45 ‘s ochtends. Vervolgens ontving ik een paar minuten over 10:00 al een bericht dat mijn aanvraag was gelukt. En een paar uur later kreeg ik al een bevestiging van UWV dat ik de subsidie toegekend had gekregen. Zo soepel kan het dus gaan! 

>> Meer hierover lees je hier

 

Yes, de voorbereiding kan beginnen!

Eerlijk gezegd kon ik niet wachten tot mijn opleiding van start zou gaan. Het boek had ik twee maanden van tevoren al via Marktplaats op de kop getikt en ik begon direct met het doorlezen van de stof en het schrijven van een samenvatting. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan voelt het niet als studeren. De opleiding bestaat uit vijf opleidingsdagen en één examendag. Ik kon kiezen uit online dagen of fysieke bijeenkomsten, en koos voor het laatste. Het leek me juist zo leuk om met meer gelijkgestemden in contact te komen en online meetings maken het allemaal net iets minder persoonlijk. Daarnaast is het natuurlijk fijn om daadwerkelijk de sportruimte in te gaan om de stof direct al toe te kunnen passen in de praktijk.

Sophia5Sophia4Sophia3

Mijn ervaring met de opleiding AALO Fitness Trainer Level 1

Alhoewel ik het lesmateriaal überhaupt al heel interessant vond, was ik blij verrast toen ik op de opleidingslocatie aankwam. De docent, Darrin Klöer, bleek erg gedreven in zijn vak en bracht de stof ontzettend enthousiast over aan de groep. Door zijn levendige uitleg was het dan ook haast onmogelijk om niet op te letten. Tijdens de eerste helft van de dag kregen we de theorie uitgelegd en in de laatste uurtjes was het tijd voor een praktische opdracht. We gingen dan bijvoorbeeld aan de slag met het coachen van medestudenten in de sportruimte, of met het maken van een trainingsschema.

Hoe zit het met de lesstof?

Zeker als je ook nog eens een fulltime baan hebt, kan het best een uitdaging zijn om het hele boek goed te bestuderen. Er zitten een aantal pittige hoofdstukken tussen, zoals het hoofdstuk waarin je leert waar de spieren door middel van pezen hun aanhechting hebben op botten, of het gedeelte over fysiologie. Maar als je hier goed de tijd voor neemt en je realiseert dat stampen nu eenmaal tijd kost, dan komt het vast goed.

>> Neem vast een kijkje in het lesmateriaal tijdens de gratis proefles!

En de rest van de opleiding?

Naast dat je kennis getoetst wordt, oefen je ook met het maken van een trainingsschema. Voor het praktijkexamen maak je een schema voor een fictieve klant, die je vervolgens uit laat voeren door een medestudent. Je wordt daarbij op verschillende punten beoordeeld door de examinator. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je de ‘klant’ op een juiste manier corrigeert, dat je de oefeningen correct voordoet en dat je tussendoor een praatje maakt met andere ‘klanten’ in het sportcentrum. Net als een echte fitnessinstructeur zou doen! In het begin is zoiets misschien een beetje spannend, maar je oefent het praktijkexamen gedurende de opleiding meerdere keren, waardoor je hier steeds handiger in wordt.

Stage lopen in een sportschool

Tijdens de opleiding loop je ook stage. Daarbij voer je verschillende opdrachten uit, die je verwerkt in je portfolio. Je geeft bijvoorbeeld een training aan een aantal klanten en loopt mee met een rondleiding. Daardoor krijg je een beter beeld bij wat deze baan eigenlijk inhoudt. Je merkt dan ook gelijk dat er in het begin best veel bij het geven van een training komt kijken.

Ik verzorgde een buikspierkwartier voor een klein groepje, en dat voelde in het begin wel wat onwennig: op welke manieren kun je sporters eigenlijk allemaal aanmoedigen? Ook moest ik tussendoor nog veel nadenken. Ik moest op de tijd letten, de oefening uitleggen, tegelijkertijd een volgende oefening bedenken, op de techniek van de sporters letten én hen ook nog eens aanmoedigen.

Zou ik deze opleiding aanraden?

Sophia5

Houd je van sport, heb je ambities om aan de slag te gaan in de fitnessbranche of wil je gewoon graag meer kennis opdoen op dit gebied? Dan zou ik Fitness Trainer level 1 zeker aanraden, je wordt hiermee opgeleid tot volwaardig AALO fitness instructeur. Houd er wel rekening mee dat er flink wat tijd kan gaan zitten in het bestuderen van de stof, het maken van de stage-opdrachten, het schrijven van het portfolio en het voorbereiden op het praktijkexamen. Mijn tip is dan ook: werk vooruit! Begin niet pas met het leren van de stof als je dit als huiswerk meekrijgt, maar zorg dat je voor jezelf een goede planning maakt waarmee je voldoende tijd hebt om alles goed door te nemen. Het scheelt al als je vóór de praktijkbijeenkomsten in ieder geval de betreffende hoofdstukken al doorgelezen hebt. De uitleg zal dan beter tot je doordringen. Tot slot is het verstandig om zelf gedurende de opleiding ook in de praktijk aan de slag te gaan met de stof. Stel jezelf bijvoorbeeld zo nu en dan de vraag: ‘welke spieren gebruik ik eigenlijk allemaal tijdens deze oefening?’ Op die manier blijft de stof al gauw beter hangen.

Mijn toekomstperspectief

Momenteel zit ik midden in een carrièreswitch, vanuit de online marketing/content naar een baan als consultant bij de gemeente. Heel iets anders dus! Nadat ik gesetteld ben bij mijn nieuwe werkgever zal ik zeker overwegen nog meer opleidingen te gaan volgen binnen de fitnessbranche. Misschien volgend jaar - dan kom ik namelijk opnieuw in aanmerking voor het STAP-budget. Of ik ook daadwerkelijk aan de slag wil als personal trainer weet ik nog niet, maar ik vind het in ieder geval erg leuk om nieuwe kennis op te doen op dit gebied. Al is het maar voor mezelf!

 


Deze blog is geschreven door AALO-student Sophia Thelen. Benieuwd naar de opleiding die ze heeft gevolgd? Of wil jij professional worden in de Fitness- & Healthbranche?

Ga naar de Fitness Academie     Ontdek meer over het STAP-budget


Deel deze blog: